DRIVER UT KRISTNE:  Kalif Abu Bakr al-Baghdadi i Den islamske staten (høyre) vil ha alle kristne ut av Mosul. I går satte de et ultimatum om at alle kristne måtte konvertere, betale ekstra skatt, dø eller forlate byen. Bildet til høyre er fra en demonstrasjon i Mosul i juni, like etter at Den islamske stat tok over byen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
DRIVER UT KRISTNE: Kalif Abu Bakr al-Baghdadi i Den islamske staten (høyre) vil ha alle kristne ut av Mosul. I går satte de et ultimatum om at alle kristne måtte konvertere, betale ekstra skatt, dø eller forlate byen. Bildet til høyre er fra en demonstrasjon i Mosul i juni, like etter at Den islamske stat tok over byen. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Denne byen er tom for kristne for første gang på nesten 2000 år

- Konverter, betal eller dø, var beskjeden fra Den islamske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat (tidligere ISIL) stilte i helga et ultimatum for alle innbyggerne i den okkuperte byen Mosul i Nord-Irak.

- Vi tilbyr dem tre valg. Islam eller dhimma-kontrakten, som involverer betaling, men hvis de nekter å betale, så får de smake sverdet, het det i advarselen som ble lest opp fra Mosuls moskeer fredag ettermiddag.

De kristne fikk frist til i går formiddag på å forlate byen, konvertere til islam eller betale en ekstra skatt (dhimma) for å få bli. Resten skulle drepes.

- For første gang i Iraks historie så er Mosul tom for kristne, sier patriark Louis Sako, som er leder for mange av byens katolikker. 

Søndag jihadistene også fyr på en 1800 år gammel kirke.

Rømmer for livet En av de største konsentrasjonene av kristne i hele regionen var nettopp i Mosul, med hele 60 000 kristne da Saddam Hussein ble styrtet i 2003. I juni i år var det rundt 35 000 igjen, og etter Den islamske staten inntok byen i juni og drev mange på flukt, var det rundt 25 000.

Nå er det ingen, offisielt.

KRISTNE I MOSOUL:  Dette bildet fra i går viser kristne som har flyktet fra Mosul og som nå oppholder seg i byen Qaraqoush utenfor Mosul. Rundt en million kristne var i Irak før invasjonen i 2003, nå er det rundt 450 000 igjen. Foto: AP Photo
KRISTNE I MOSOUL: Dette bildet fra i går viser kristne som har flyktet fra Mosul og som nå oppholder seg i byen Qaraqoush utenfor Mosul. Rundt en million kristne var i Irak før invasjonen i 2003, nå er det rundt 450 000 igjen. Foto: AP Photo Vis mer

For hvis noen har valgt å bli og gjemme seg, står de overfor represalier fra en av verdens mest brutale jihadistgrupper.

- Det har vært en jevn strøm av kristne ut av Mosul siden 2003. De gamle kristne menighetene som nå var igjen, er truet på livet, sier professor emerita Kari Vogt ved Universitetet i Oslo.

Jihadistene skal før helga ha merket husene til de kristne innbyggerne med bokstaven «N» for «Nassarah», som er Koranens ord for kristen.

ISLAMSK STAT:  Den islamske stats nyopprettede kalifat er en streng islamsk stat med en ekstrem tolkning av sharia. Her ber innbyggere i Mousl under et ISIL-flagg utenfor Al-Noori Al-Kabeer-moskeen 9. july i år. Foto: STR / EPA / NTB Scanpix
ISLAMSK STAT: Den islamske stats nyopprettede kalifat er en streng islamsk stat med en ekstrem tolkning av sharia. Her ber innbyggere i Mousl under et ISIL-flagg utenfor Al-Noori Al-Kabeer-moskeen 9. july i år. Foto: STR / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Den islamske stat aksepterer eller respekterer ikke muslimer med andre oppfatninger enn seg selv, og aksepterer da selvfølgelig ikke kristne heller. Det er ikke overraskende at de nå går etter de kristne, sier Vogt til Dagbladet.

Må ut av kalifatet 29. juni erklærte Den islamske stat opprettelsen av en egen stat, et kalifat, med Abu Bakr al-Baghdadi som øverste leder. al-Baghdadi beordrer nå alle kristne om å komme seg utenfor grensene til kalifatet.

- Den islamske stat har gått over en grense som selv al-Qaida ikke ville krysse. I prinsippet så er jo kristne akseptert som en religiøs minoritet innenfor vanlig religiøs tenkning og praksis i islam, men ISIL er mindre vennlig innstilt, sier Vogt til Dagbladet.

Den islamske stat er nå en av verdens største og mektigste jihad-grupperinger, og ved å utnevne al-Baghdadi til kalif, har de i praksis bedt alle muslimer om å underkaste seg ham.

  - ISIL gjør det eksepsjonelt godt. Aldri tidligere har en islamistisk gruppe så radikal som denne hatt kontroll over så store områder, så mye penger og så mange vestlige rekrutter, skriver Thomas Hegghammer ved FFI i et innlegg i Dagbladet.

Men det er langt fra sikkert at Den islamske stat faktisk blir en stat. For islamistene mangler fortsatt både kontroll over området sitt og kapasitet til å styre det. I tillegg kan en ekspansjon bli ytterst vanskelig

Mer fra Dagbladets dekning av Den islamske staten: Slik styres islamiststen Den islamske stat

To nordmenn har lederroller i terrorgruppa ISIL

Dette vil avgjøre Irak-krisa