Denne byen er tom for kristne for første gang på nesten 2000 år

- Konverter, betal eller dø, var beskjeden fra Den islamske stat.

DRIVER UT KRISTNE:  Kalif Abu Bakr al-Baghdadi i Den islamske staten (høyre) vil ha alle kristne ut av Mosul. I går satte de et ultimatum om at alle kristne måtte konvertere, betale ekstra skatt, dø eller forlate byen. Bildet til høyre er fra en demonstrasjon i Mosul i juni, like etter at Den islamske stat tok over byen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
DRIVER UT KRISTNE: Kalif Abu Bakr al-Baghdadi i Den islamske staten (høyre) vil ha alle kristne ut av Mosul. I går satte de et ultimatum om at alle kristne måtte konvertere, betale ekstra skatt, dø eller forlate byen. Bildet til høyre er fra en demonstrasjon i Mosul i juni, like etter at Den islamske stat tok over byen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den islamske stat (tidligere ISIL) stilte i helga et ultimatum for alle innbyggerne i den okkuperte byen Mosul i Nord-Irak.

- Vi tilbyr dem tre valg. Islam eller dhimma-kontrakten, som involverer betaling, men hvis de nekter å betale, så får de smake sverdet, het det i advarselen som ble lest opp fra Mosuls moskeer fredag ettermiddag.

De kristne fikk frist til i går formiddag på å forlate byen, konvertere til islam eller betale en ekstra skatt (dhimma) for å få bli. Resten skulle drepes.

- For første gang i Iraks historie så er Mosul tom for kristne, sier patriark Louis Sako, som er leder for mange av byens katolikker. 

Søndag jihadistene også fyr på en 1800 år gammel kirke.

Rømmer for livet En av de største konsentrasjonene av kristne i hele regionen var nettopp i Mosul, med hele 60 000 kristne da Saddam Hussein ble styrtet i 2003. I juni i år var det rundt 35 000 igjen, og etter Den islamske staten inntok byen i juni og drev mange på flukt, var det rundt 25 000.

Nå er det ingen, offisielt.

For hvis noen har valgt å bli og gjemme seg, står de overfor represalier fra en av verdens mest brutale jihadistgrupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer