90 PROSENT: Med Sondre Bondals stemmeseddel i urna fikk bygda en valgdeltakelse på 90 prosent. Svein Erik Sletta (t.v.) og Wencke K.H. Bondal i sitter i Bondals valgstyre. Foto: INGEBJØRG BØ/Telemarksavisa
90 PROSENT: Med Sondre Bondals stemmeseddel i urna fikk bygda en valgdeltakelse på 90 prosent. Svein Erik Sletta (t.v.) og Wencke K.H. Bondal i sitter i Bondals valgstyre. Foto: INGEBJØRG BØ/TelemarksavisaVis mer

Denne bygda kan skryte av 90 prosent valgdeltakelse – kun én person stemte ikke

Innbyggerne i bygda Bondal tar borgerplikten sin på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I landets minste valgkrets har ni av ti avlagt sin stemme i årets stortingsvalg.

Nei, dette er ikke en statistikk som representerer valgdeltakelse blant en større gruppe mennesker. I bygda Bondal i Telemark har kun ti personer stemmerett.

- Kjempefin valgdag
Ni av ti personer stemte ved årets valg – og Bondal kan skryte av hele 90 prosent oppslutning. Svein Erik Sletta er leder i Bondals stemmestyre, som består av han og to damer som bor i bygda.

- Har dere i Bondal hatt en fin valgdag?

- Ja, absolutt, fra klokka åtte til to! Kjempefin valgdag. Alle som kom innom hos oss har fått kaffe og kaker, sier Sletta entusiastisk til Dagbladet.

En av de som stemte i dag er Sondre Bondal, som også er fornøyd med valgdagen.

VALGLOKALE: Den gamle skolen fra 1897 er basen for landets minste valgkrets, Bondal i Hjartdal kommune. Foto: INGEBJØRG BØ/Telemarksavisa
VALGLOKALE: Den gamle skolen fra 1897 er basen for landets minste valgkrets, Bondal i Hjartdal kommune. Foto: INGEBJØRG BØ/Telemarksavisa Vis mer

- Dette var en fin valgdag med kaffe og kaker, sier han til Dagbladet. Han sier at det pleier som regel å være full valgdeltakelse, og forklarer grunnen til at sistemann ikke stemte:

- Han slapp ikke unna en heimevernsøvelse, ellers hadde det vært 100 prosent, sier Bondal.

NRK Telemark og Telemarksavisa omtalte saken først.

I familie med sju av ti
Stemmestyrets leder er fornøyd med valgdagen og resultatet. Og selv om bygda er ganske så liten, tar innbyggerne sin borgerplikt på alvor:

- Ifølge dem som har vært i styret tidligere har valgdeltakelsen vært på over 70 prosent før, sier Sletta.

Han forteller til Dagbladet at innbyggertallet i bygda ligger på 12: Ti voksne og to barn.

Selv er han i slekt med sju av de ti personene med stemmerett. Selv om han er leder i stemmestyret har han ikke oppfordret slekta til å stemme.

- Det trenger jeg ikke, ler Sletta. Han forteller at han ikke trenger å oppfordre innbyggerne til å møte opp – det gjør de på eget initiativ.

– Distriktspolitikk er viktigst
Sletta forteller at de ni stemmene blir telt opp av stemmestyret, deretter blir stemmene kjørt ned til kommunehuset i Sauland – der blir Bondals stemmer blandet med stemmene fra en annen krets.

- Hva tror du var viktig for innbyggerne i Bondal når de avla sine stemmer i dag?

- Bondal ligger i utkanten av en liten kommune, nemlig Hjartdal kommune med rundt 1600 innbyggere. Jeg tror nok at dette med distriktspolitikk er viktigst for velgerne i Bondal.