Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne diamanten er tre ganger så stor som Jorden

Se heller opp enn å henge ved vinduene utenfor Tiffany's.

DIAMANTPLANETEN: I vårt nabolag, bare 40 lysår fra Jorden, ligger diamantplaneten 55 Cancri e. Den går i bane rundt en planet synlig på nattehimmelen i stjernetegnet Krepsen. Planeten er dobbelt så stor som vår egen. Foto: NTB Scanpix/ AFP PHOTO / YALE UNIVERSITY / Haven Giguere
DIAMANTPLANETEN: I vårt nabolag, bare 40 lysår fra Jorden, ligger diamantplaneten 55 Cancri e. Den går i bane rundt en planet synlig på nattehimmelen i stjernetegnet Krepsen. Planeten er dobbelt så stor som vår egen. Foto: NTB Scanpix/ AFP PHOTO / YALE UNIVERSITY / Haven Giguere Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne diamanten er ikke som alle andre diamanter. Aldri før har man sett noen større.

Du kan (nesten) se den om du ser du opp på nattehimmelen og stjernebildet Krepsen. I dette stjernebildet kretser diamantplaneten rundt en stjerne synlig for øyet.

Oppsiktsvekkende tett Planeten - 55 Cancri e som den kalles - skal ha en diamater dobbelt så stor som Jorden.

Ifølge forskere ved Yale skal diamantforekomstene tilsvare tre ganger Jordens størrelse.

Det er ikke uvanlig at man identifiserer såkalte diamantplaneter, men som regel har slike planeter en svært liten tetthet.

55 Cancri e skal derimot ha stor tetthet, og en masse åtte ganger Jordens.

Korte dager Den steinete planeten kretser så raskt at et år kun har 18 timer, melder Reuters. Planeten skal også være svært varm, med temperaturer opp mot 2000 grader.

- Overflaten på denne planeten er trolig dekket av grafitt og diamanter, heller enn vann og granitt, sier Yale-forsker Nikku Madhusudhan.

KREPSEN: Krepsen er et lite stjernebilde mellom Løven og Tvillingene på den nordlige himmelhalvkulen. Den inneholder noen av stjernehimmelens største og flotteste stjernehoper. Det er i denne hopen forskere fra Yale har identifisert  55 Cancri e som en diamantplanet. Foto: AFP PHOTO / YALE UNIVERSITY / Nikku Madhusudhan
KREPSEN: Krepsen er et lite stjernebilde mellom Løven og Tvillingene på den nordlige himmelhalvkulen. Den inneholder noen av stjernehimmelens største og flotteste stjernehoper. Det er i denne hopen forskere fra Yale har identifisert 55 Cancri e som en diamantplanet. Foto: AFP PHOTO / YALE UNIVERSITY / Nikku Madhusudhan Vis mer

Forskergruppen fra Yale og franske Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologieskal nå publisere sine funn i Astrophysical Journal Letters.

- Dette er vårt første glimt av en steinete verden med en fundamantalt annen kjemi enn Jorden, sier Madhusudhan.

Bare begynnelsen Astronom David Spergel ved Princeton University sier det er relativt enkelt å beregne en stjernes struktur og historie så lenge man har kunnskap om dens masse og alder. Like lett er det ikke med planeter.

- Planeter er mye mer komplekse. Denne «diamantrike super-jorden» er trolig bare ett eksempel på rike oppdagelser som venter oss nå som vi har begynt å utforske planeter rundt våre nærmeste stjerner, sier Spergel.