Denne dinosauren løp fra tyrannosaurus rex

Museumsutstillinger kan bli endret etter funn av unik mumifisert dinosaur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka kommer en barnebok, en fagbok og en TV-dokumentar om hadrosauren «Dakota».

Dinosaurens fossiler, som antas å være 65 millioner år gamle, ble funnet i Nord Dakota i USA i 1999. Funnene har vært gjenstand for forskning siden den tid, og opplysningene om den kommer ut nå fordi det er blitt skrevet to bøker og produsert en TV-dokumentar som vil vises på National Geographic channel senere denne uka om funnet, melder nyhetsbyrået AP.

Det spesielle med «Dakota» er at den ble funnet komplett med skinn, sener og rester av enkelte indre organer.

De indre organene råtner vanligvis raskt, men i dette tilfellet har fossiliseringsprosessen gått raskere enn forråtnelsesprosessen, og de indre organene er blitt delvis mumifisert.

Studiene av funnet er ikke fullført, men de foreløpige resultatene viser at hadrosauren var større og lengre enn forskerne hittil har trodd. Den var også sterkere, mer muskuløs og raskere enn tidligere antatt, og den var så rask at den kunne løpe fra Tyrannosaurus rex, som var regnet som den største rovdinosaur inntil man fant den enda større Giganotosaurus i 1993

Forskerne estimerer at hadrosauren kunne løpe i 45 kilometer i timen, noe som er 16 kilometer i timen raskere enn tyrannosaurus rex.

– Det er logisk at en hadrosaur kunne løpe raskere enn en tyrannosaurus rex. De hadde ikke noen spesielle forsvarsmekanismer, så de satset høyst sannsynlig på å løpe fra dem som angrep dem, sier paleontolog Phillip Manning of Manchester University til AP.

«Dakota» er blitt analysert blant annet ved hjelp av verdens største CT-skanner, som vanligvis brukes til å skanne fly. På den måten håper forskerne å finne ut mer om dinosaurens innside.

HADROSAUREN: Slik mener forskerne at «Dakota» og de andre hadrosauren så ut. Foto: AP/Scanpix
HADROSAUREN: Slik mener forskerne at «Dakota» og de andre hadrosauren så ut. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Funnet kan få konsekvenser for flere museer, blant annet har forskerne fått ny kunnskap om plasseringen av dinosaurens virvler og funnet ut at hadrosauren sannsynligvis var lengre enn antatt, ifølge AP.

Forskerne vet ikke hva slags farge hadrosauren hadde, men skinnet hadde en stripete struktur. Det kan være et tegn på at den hadde muligheten til å skifte farge.

Les mer om hadrosaurusen her.

FOSSIL: Slik så fossilene av «Dakota» ut da de ble funnet.