- Denne dommen er absurd

GÖTEBORG (Dagbladet): Han var en glimrende anestesilege, en mann i det gode selskap. I dag sitter Åge Enoksen (53) fengslet i Sverige, dømt til to års fengsel for mordbrann. Til tross for at de materielle skadene var minimale, ingen ble skadd og det ikke finnes bevis eller motiv for ugjerningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mordbranndommen er et justismord. Jeg fatter ikke at det er en rettsstat verdig, sier Åge Enoksen til Dagbladet.

Selv tror han at årsaken til at han ble dømt av tingsrätten er at svenske myndigheter ville statuere et eksempel. Det er bare et snaut år siden 60 unge mennesker mistet livet i branntragedien her i Göteborg.

- Jeg føler meg som et offer for et hysterisk rettsvesen. I den siste sovjetstat - Sverige, sier han.

Alkoholiker

Hans liv er ingen solskinnshistorie, selv om Stavanger-mannen hadde alle muligheter. Et lykkelig familieliv og en solid karriere. Slik er det ikke lenger. Enoksen er alkoholiker. Karrieren har gått skeis. Nå sitter han fengslet på Högsbo i Göteborg.

På midten av nittitallet sluttet Enoksen som klinkiksjef på Haukeland i Bergen. I dag vedgår legen at han hadde et alkoholproblem, selv om han aldri jobbet i beruset tilstand. I fjor sluttet han å drikke og begynte som kommunelege på Rennesøy utenfor Stavanger. Helsetilsynet var klar over alkoholproblemet, men aksepterte at han var under behandling.

- Jeg er alkoholiker. Det er en sykdom. Men ved hjelp av behandling kan en lære seg å leve uten alkohol. Få, inklusive oss leger, har virkelig god innsikt i dette helvetet - alkoholisme , sier Enoksen.

Mordbrann

Men som mange andre alkoholikere har han hatt noen sprekker. 9. september 1999 vil alltid være risset inn i legens hukommelse, selv om han ikke husker noe fra den skjebnesvangre dagen. Enoksen skulle på seminar i Göteborg. Underveis fra Oslo begynte han å drikke.

- Jeg husker ingen ting etter Gardermoen, sier legen tydelig ille berørt over situasjonen han nå er i.

Enoksen fortsatte drikkingen i Göteborg. Først ut på ettermiddagen - samme dag - sovnet han på hotellrommet sitt. Mens han lå fordrukken, begynte det å ulme på balkongen utenfor rommet. Legen har ingen anelse om hvordan det kan ha skjedd.

- Hvorfor skulle jeg tenne på? Det strider mot alt jeg står for, mitt kall er å hjelpe mennesker. Jeg utdannet meg til lege for å redde liv, ikke ta liv.

Skadene etter brannen i plastposen var minimale.

Likevel fant Göteborg tingsrätt nordmannen skyldig i mordbrann. Han ble i høst dømt til to års fengsel. En dom Enoksen, håper blir opphevet av hovrätten denne uka.

- Justismord

- Er du bitter?

- SAS-hotellet overreagerte ved å anmelde meg for mordbrann. Jeg blir framstilt som en galning av svenske myndigheter. Det er absurd.

- Hva tror du egentlig skjedde?

- Jeg vet ikke. Når vaktmannen etter noen få minutter kom inn på rommet, lå jeg fordrukken og sov, det var så vidt de fikk liv i meg, sier Enoksen som heller ikke husker om noen andre kan ha vært inne på hotellrommet.

- Forhåpentligvis blir jeg frikjent i hovrätten, når saken kommer opp til ny behandling denne uka. Deretter håper jeg å kunne begynne å arbeide som lege igjen, sier Enoksen.