- Denne dommen er den vi lettest kan leve videre med

Samme dag som Anders Behring Breivik fikk sin historiske dom, samlet AUF seg til den første landssamlingen siden 22. juli.

FORNØYD MED DOMMEN: Eskil Pedersen, leder i AUF, dro på ideologimøte i Trondheim etter at dommen mot Breivik var avsagt i dag. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
FORNØYD MED DOMMEN: Eskil Pedersen, leder i AUF, dro på ideologimøte i Trondheim etter at dommen mot Breivik var avsagt i dag. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er en lettet ungdomspartileder Dagbladet følger på reisen fra Oslo til Trondheim.

Bak seg har han en opprivende dag i retten. Nok en gang fikk han høre detaljerte beskrivelser fra drapshandlingene på Utøya. Foran seg har han den første politiske landssamlingen i AUF siden sommerleiren på Utøya 22. juli i fjor.

- Vi ser mot framtida For samme dag som den historiske dommen falt i rettssaken mot Anders Behring Breivik, samler AUF seg nok en gang til politisk verksted.

Denne helga deltar 340 ungdomspolitikere fra hele landet på AUFs høstkonferanse i Trondheim. Det er igjen tid for paneldebatter, politisk verksted, flørting og moro.

- Det er en veldig kontrast, det å reise rett fra rettsalen og direkte opp på AUFs konferanse, men det føles veldig riktig. Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å tilbringe helga, sier Eskil Pedersen til Dagbladet.

Rosenborg ungdomsskole er fylt til randen av unge AUF-ere, trapper og korridorer er fulle av sekker og soveposer.

- På en historisk dag for landet vårt og organisasjonen vår, gjør vi det viktigste vi kan gjøre. Vi ser mot framtida med håp og entusiasme, sier Pedersen fra talerstolen.

- Ikke ferdig med 22. juli
Noen timer tidligere: Morderens ansikt sprakk opp i et smil da dommen ble forkynt i sal 250 i Oslo tingrett. Samtidig bredde lettelsen seg blant AUF-erne.

Da tingrettsdommer Arne Lyng leste videre, og beskrev det helvetet som utspant seg på den vesle øya i Tyrifjorden, kom den beksvarte juli-dagen nok en gang nær alle tilhørerne.

- Mange observerte med skrekk og vantro da venner og kjæreste ble drept. Det var hjerteskjærende scener. Levende og døde lå side ved side. Mange ba for sine liv. Mange ringte til sine foreldre, dels for å be om hjelp, dels for å berolige og dels for å ta farvel, leste Lyng.

Men ingen av partene anker. Det betyr at AUF-erne kan legge rettssaken bak seg.

- Rettsoppgjøret er et avsluttet kapittel, at vi skulle komme så langt hadde jeg ikke trodd da jeg sto opp i dag, sier Pedersen, men understreker:

- Det betyr ikke at vi er ferdig med hele historien om 22. juli. For noen kan det være at kampen for å ta tilbake hverdagen begynner nå, fordi de måtte gjøre seg ferdig med rettssaken først.

Livet går videre
- I sum er jeg veldig tilfreds med dagen i dag, den kunne ikke ha gått bedre. Dommen i dag er den vi lettest kan leve videre med.

Eskil Pedersen og de andre ungdomspolitikerne er opptatt av at Anders Behring Breivik ikke skal få prege konferansen. Så inne på Rosenborg ungdomsskole skal AUF-erne diskutere arbeiderbevegelsens ideologi, sosialdemokratiets utfordringer og stortingsvalget 2013.
Men utenfor kjører politiet streifpatruljer gjennom helga.

Livet går videre, men en del er endret for alltid.

Politisk verksted

•Den 24. til 26. august avholder AUF Høstkonferansen 2012 "Partiets Salt - AUFs ideologi og fokusområder".

•Konferansen som denne gangen blir lagt til Trondheim vil ta for seg hvordan vi tar i bruk vår ideologi, hva vi baserer politikken vår på, hvordan dette lager grunnlaget for vårt daglige arbeid med våre politiske satsningsområder og hvordan vår ideologiske ryggmargsrefleks alltid kan være i beredskap.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer