Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmelige rom under Oslo

Denne døra på Stortinget T-banestasjon skjuler de hemmelige gangene ingen skal vite om

Hver dag går 17 000 mennesker forbi ei anonym dør. Bare et fåtall kjenner universet den skjuler.

HEMMELIG: I denne lydlagte bildeserien får vi bli med Oslo Sporveiers alt-mulig-mann, Geir Røer, ned under jorda og inn i de mørke tunnelene som suser forbi utenfor T-banevinduet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skjulte rom, hemmelige trapper, dører og utganger. Kritisk infrastruktur, bomberom og mørke korridorer. Det skjuler seg mye under overflaten i Oslo.

Men på langt nær alt er ment for allmennheten.

- Den eneste du kan gå trygt med uten billett i Sporveien, er meg, sier Geir Røer fra Sporveien.

- Husker du Valkyrien, tv-serien som gikk på NRK? Det er jeg som er virkelighetens «Leif». Jeg vet det meste som skjer her nede. Og har nøkler til det meste. Men spør du sjefen min, kan han ikke alltid svare på hva jeg driver med. He-he.

«LEIF»: Sporveiens Geir Røer sammenlignes med den fiktive karakteren «Leif» fra tv-serien Valkyrien. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
«LEIF»: Sporveiens Geir Røer sammenlignes med den fiktive karakteren «Leif» fra tv-serien Valkyrien. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Røer har jobbet mange år i Sporveiene.

- Jeg syns ikke tunnelene er så spennende lenger. Nå er det ingenting som overrasker meg, sier Geir, før han korrigerer seg selv:

- Stortinget er spesielt. Der er det veldig mye tunneler. Du kan krype nesten overalt.

Midt i sporet

Sporveiens hovedkvarter ligger på Tøyen. Det er her de har base, arbeiderne som daglig inspiserer byens linjenett, og sjekker at alt er som det skal være.

Dagbladet møter Røer til samme tid på døgnet han selv pleier å jobbe. Et godt stykke over midnatt, etter at t-banene har sluttet å gå.

TRANGT: Det er ikke mye plass ved siden av sporet når t-banen suser forbi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
TRANGT: Det er ikke mye plass ved siden av sporet når t-banen suser forbi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Fra Tøyen T-banestasjon begynner vi vandringen i tunnel-mørket, på vei innover de mørke gangene som leder mot Stortinget. Vandringen avbrytes snart av den kjente hviningen fra en av T-banens tog i motsatt spor. Røed er ikke sein:

- Når det kommer et tog her i 70 kilometer i timen, da passer du deg, for å si det sånn, sier Røer, og legger til:

- Her nede er det bare én jeg stoler på, og det er meg.

BOMBEROM: Mellom Tøyen og Grønland er det installert dører som kan forsegles i tilfelle krig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
BOMBEROM: Mellom Tøyen og Grønland er det installert dører som kan forsegles i tilfelle krig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Et sted langs banen mellom Tøyen og Jernbanetorget, skyter ståldører opp mot tunneltaket.

Utseendemessig like dørene på de gamle bomberommene fra 60-tallet, bare tre ganger så høye. Assosiasjonene går til forgården til «Mordor» i «Ringenes herre». Og en gang i tiden var det da også ment å være et forsvarsverk nettopp mot krig.

I tilfelle atomkrig

Vi går forbi Jernbanetorget. Fra skinnegangen titter vi opp på perrongen hvor tusener av mennesker ferdes daglig.

Vi vinker til et av de mange videokameraene som overvåker hver eneste stasjon i Oslo. På telefon får vi bekreftet at vi er sett av kontrollrommet.

Fordi vi går med kjentmann Røer blir vi ikke innhentet av vektere, men kan ufortrødent vandre videre. Fotturen til Stortinget er kortere enn man skulle tro, i alle fall når man kan gå midt i sporet.

Vi går opp av sporet ved Stortinget stasjon. Alle som har reist fra Stortinget stasjon har sett de oransje-rutete panelene som kler veggene nede ved skinnegangen.

Det færre vet, er at bak en av disse «firkantene», skjuler det seg en dør. Hver dag går det 17 000 mennesker forbi døra, på vei til eller fra jobb, eller på vei til et ærend.

Bak døra er inngangen til et helt ukjent univers svært få har tilgang til.

Det første vi kommer til, er «atom-rommet».

FORBEREDT: Oslos underverden kryr av kritiske installasjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FORBEREDT: Oslos underverden kryr av kritiske installasjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Et bomberom med eget ventilasjonsanlegg for rensing av luft i fall et atomangrep. På veggen henger det et kart som stiller opp tre mulige scenarioer:

«Fredsdrift», «Normal krig» og «Filter-krig / Atomkrig».

VENTILASJON: Ved Stortinget T-bane-stasjon ligger et ventilasjonsanlegg som skal brukes i tilfelle atomkrig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
VENTILASJON: Ved Stortinget T-bane-stasjon ligger et ventilasjonsanlegg som skal brukes i tilfelle atomkrig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Det er fra den kalde krigen, forteller Geir.

Vi tusler videre innover de hemmelige gangene. Geir plystrer kjenningsmelodien fra Olsenbanden. Vi har for lengst mistet oversikten over hvor vi befinner oss i det sinnrike tunnelsystemet under Stortinget T-banestasjon.

Men vi nærmer oss det aller helligste.

Hemmeligheten

- Jeg må ta en telefon nå, advarer Geir:

- Hvis jeg ikke ringer og sier fra nå, har vi Delta-gruppen her på sånn cirka to minutter.

Så åpenbarer den seg. Gangen som er så hemmelig at vi ikke engang får lov til å gå i.

- Vi må stoppe her, sier Geir.

HOVEDKVARTER: Fra Sporveiens hovedkvarter på Tøyen styres all trafikk i tunelene under Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
HOVEDKVARTER: Fra Sporveiens hovedkvarter på Tøyen styres all trafikk i tunelene under Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Dagbladet må love å aldri fortelle leserne hvor vi gikk.

Rettelse

I den første versjonen av saken omtalte vi en gang som leder opp til Stortinget. Artikkelen ble endret, etter at kommunikasjonsavdelingen i Stortinget påpekte at dette ikke stemmer. I en e-post til Dagbladet beskriver kommunikasjonssjef Cato Asperud dette som et rykte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling