Denne enorme muren av piggtråd stopper ikke migrantene. Nå vurderer Ungarn å engasjere hæren

FN derimot mener løsningen er å åpne arbeidsmarkedene for migrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som strømmen av migranter krabber under piggtrådgjerder for å komme seg vestover og inn i EU gjennom Balkan-landene, og mennesker i overfylte båter forsøker å krysse Middelhavet, strømmer det på med forslag fra EU og FN om hvordan man skal takle flyktningkrisen som i stor grad består av hundretusenvis av mennesker på flukt fra krigen i Syria.

Men ifølge nyhetsbyrået AFP er problemet at EU-landene ikke klarer å bli enige om tiltak for å takle krisen og refordele flyktningene. Dette har medført at østlige EU-land har iverksatt egne tiltak for å forhindre at flere migranter tar seg over grensene deres.

Ønsker «smarte visum» François Crepeau, en talsperson for FNs arbeid for flyktningers menneskerettigheter, mener at løsningen på krisen ville være å åpne opp arbeidsmarkedene for asylsøkere og migranter.

- Vi trenger «smarte visum». Å bygge gjerder, bruke tåregass og andre former for vold mot migranter og asylsøkere, og holde dem internert uten tilgang til husrom, mat og vann og å bruke truende språk og holde hatefulle taler vil ikke stoppe migrantene fra å komme eller prøve å komme til Europa, sier Crepeau ifølge AFP.

- Vi må gjøre noe Siden januar har nesten 340 000 flyktninger og migranter ankommet EU. Mer enn 260 000 av disse har kysset Middelhavet, og over 2 300 er bekreftet omkommet i forsøket, ifølge NTB. Omkring 102 00 migranter og flyktninger ankom EU via balkanlandene mellom januar og juli i år. Tyskland venter å motta 800 000 asylsøkere i løpet av året.

- Til syvende og sist trenger vi å gjøre noe, og det er mye bedre å gjøre noe når man fortsatt har kontroll enn å gjøre noe når vi ikke lenger har kontroll, sier en EU-diplomat til AFP.

HANDLINGSLAMMET: EU og FN er handlingslammet. EU-landene blir ikke enige om hvordan de skal takle flyktningkrisen, hvor tusenvis av mennesker tar seg inn i Europa både fra sør og øst. Her klatrer migranter over piggtrådmuren ungarske myndigheter har satt opp på grensa mot Serbia. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB Scanpix
HANDLINGSLAMMET: EU og FN er handlingslammet. EU-landene blir ikke enige om hvordan de skal takle flyktningkrisen, hvor tusenvis av mennesker tar seg inn i Europa både fra sør og øst. Her klatrer migranter over piggtrådmuren ungarske myndigheter har satt opp på grensa mot Serbia. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi må jobbe med flere tiltak på en gang: hvordan fordele byrden mellom europeere, hvordan bedre kontrollen av grensene og hvordan øke samarbeidet mellom landene hvor migrantene ankommer, sier diplomaten.

Prøver å stenge dem ute Å åpne opp grensene, er en idé som ikke faller særlig godt i smak hos ungarske myndigheter.

De har bygget en mur av piggtrådgjerder for å forhindre at migranter tar seg over grensa fra Serbia.

Ifølge Reuters la ungarske myndigheter i dag planer om å beskytte grensa med helikoptre, stasjonert politi og hunder. De skal også ha vurdert å engasjere hæren i arbeidet for å hindre at flyktningene krabber under piggtrådgjerdene.

2 500 migranter, i hovedsak syrere, afghanere og pakistanere krysset grensa fra Serbia til Ungarn og inn i EU tirsdag. På den ungarske grensa sleit politiet med å ta fingeravtrykk av migrantene for å videre behandle deres søknader.

OVER OG UNDER: Migranter fra Syria, Pakistan og Afghanistan tar seg her over grensa fra Serbia til Ungarn. Foto:  Laszlo Balogh / Reuters / NTB Scanpix
OVER OG UNDER: Migranter fra Syria, Pakistan og Afghanistan tar seg her over grensa fra Serbia til Ungarn. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Målet for migrantene skal ikke være Ungarn, men å gjenforene seg med familiemedlemmer i Sverige, Tyskland og Østerrike. I disse landene stormer høyreorienterte partier fram på valgmålingene, som alle mener at grensene må stenges igjen.

Tsjekkias visestatsminister, Andrej Babis, er ikke enig med FNs talsperson. Han etterspurte at Schengen-samarbeidets regler om at det ikke skal være noen ordinær passkontroll mellom medlemslandene, skulle opphøre og sonen skulle stenges ved hjelp av NATO. 

Fant døde migranter Det svenske redningsskipet «Poseidon» fant om lag 50 døde migranter i lasterommet til en flyktningsbåt utenfor Libya i dag.

Mattias Lindholm i den svenske kystvakten sier til nyhetsbyrået TT at de har reddet 439 personer fra båten, ifølge NTB.

- Det er over 50 døde. Sist jeg snakket med befalhavende, var tallet 51, sier Lindholm.

Nedgangen til lasterommet der de døde befinner seg, er så trang at det er vanskelig å løfte likene ut. Mannskapene fra den svenske kystvakta sager derfor opp dekket på trebåten for å få dem ut. De legges så i sekker som løftes over i små redningsbåter, før likene hentes om bord i Poseidon.

Den norske båten «Siem Pilot», som også inngår i Frontex-samarbeidet, hadde etter tall fra Kripos tidligere i august, reddet 4300 mennesker siden redningsarbeidet startet i juni i år. Nå har de brakt ytterliggere 1440 i havn, opplyser Kripos overfor NTB. Blant dem var 50 omkomne.

PIGGTRÅDMUREN: Denne piggtrådmuren som er satt opp av ungarske myndigheter mellom Ungarn og Serbia har ikke stoppet migrantene fra å ta seg inn i EU. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB Scanpix
PIGGTRÅDMUREN: Denne piggtrådmuren som er satt opp av ungarske myndigheter mellom Ungarn og Serbia har ikke stoppet migrantene fra å ta seg inn i EU. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

En talskvinne for den italienske kystvakta sier det onsdag ettermiddag ble mottatt nødsignaler fra ti båter i vanskeligheter, alle i et område omkring 50 kilometer utenfor den libyske kysten. Midt på ettermiddagen hadde rundt 1.900 migranter blitt plukket av redningsskip.

FANT DØDE MIGRANTER: Det svenske redningsskipet «Poseidon» fant om lag 50 døde migranter i lasterommet til en flyktningsbåt utenfor Libya i dag.Foto: AP Photo / Carmelo Imbesi / NTB Scanpix
FANT DØDE MIGRANTER: Det svenske redningsskipet «Poseidon» fant om lag 50 døde migranter i lasterommet til en flyktningsbåt utenfor Libya i dag.Foto: AP Photo / Carmelo Imbesi / NTB Scanpix Vis mer