DEMONTERES: Nå skal bomba med en sprengkraft på ni megatonn demonteres. Foto: Reuters/National Nuclear Security Administration/Scanpix
DEMONTERES: Nå skal bomba med en sprengkraft på ni megatonn demonteres. Foto: Reuters/National Nuclear Security Administration/ScanpixVis mer

Denne er 600 ganger kraftigere enn Hiroshima-bomba

Nå skal bomba med en sprengkraft på ni megatonn demonteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den aller siste av USAs mest kraftige atombomber er i ferd med å demonteres etter at den ble introdusert for første gang under den kalde krigen, melder nyhetsbyrået AP.

De aller siste delene av bomba vil demonteres i dag på Pantex Plant i Texas. Fullføringen av demonteringsprogrammet skjer et helt år foran tidsskjema, ifølge amerikanske myndigheter.

- Viktig milepæl - Elimineringen av denne bomba er en viktig milepæl, sier Thomas D'Agostino, som leder landets atomadministrasjon.

B53-bomba, som ble introdusert i 1962, er på størrelse av en minivan og er 600 ganger så kraftig som atombomba som ble sluppet over Hiroshima i Japan 6. august 1945, da rundt 140 000 personer ble drept.

B53-bomba er laget for å ødelegge bunkere langt under jorda, og ble fløyet av B-52 bombefly.

- Ender en epoke Når den nå ødelegges, vil B83-bomba være den største i drift. Den har en sprengkraft på 1,2 megatonn, mens B53 hadde en kraft på ni megatonn.

Danske Hans Kristensen, direktør for informasjonsprogrammet for kjernefysikk ved FAS, sier til nyhetsbyrået AP at demonteringen av B53 ender en epoke med store bomber med flere megatons styrke. Størrelsen kompanserte for at den ikke var særlig presis.

- Nå er bombene mindre, men langt mer presise, sier han.

GIGANTISK: B53-bomba er 600 ganger større enn Hiroshima-bomba, og demonteringen av den fullføres i dag. Foto: REUTERS/National Nuclear Security Administration/Scanpix
GIGANTISK: B53-bomba er 600 ganger større enn Hiroshima-bomba, og demonteringen av den fullføres i dag. Foto: REUTERS/National Nuclear Security Administration/Scanpix Vis mer