Denne er «årets fugl»

En flaggermus er kåret til «årets fugl» på New Zealand. Det vekker furore hos fugleelskere.

FUGL?: Hvorvidt en flaggermus kan klassifiseres som en fugl, er høyst usikkert. Det som derimot er helt sikkert er at denne er «årets fugl» på New Zealand. Foto: Ian Davidson-Watts via Forest & Bird
FUGL?: Hvorvidt en flaggermus kan klassifiseres som en fugl, er høyst usikkert. Det som derimot er helt sikkert er at denne er «årets fugl» på New Zealand. Foto: Ian Davidson-Watts via Forest & Bird Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

New Zealands langhalede flaggermus, eller pekapeka-tou, er kåret til «årets fugl» i landet.

Utnevnelsen til den lille krabaten, som er like stor som en tommelfinger, er kontroversiell blant fugleentusiaster, skriver BBC.

Organisasjonen Forest & Bird inkluderte flaggermusa, som er en av landets få landbaserte, innfødte pattedyr, i konkurransen for å øke oppmerksomheten om den kritisk utrydningstruede arten.

Vinneren ble kåret etter en avstemning, med 58 561 stemmer fra 100 land, ifølge arrangøren.

- En vits

Den positive oppmerksomheten den utrydningstruede newzealenderen nå får, faller ikke i god jord hos flere fugleentusiaster.

Flere har tatt til Twitter for å vise misnøye med resultatet.

«Farse», «et stjålet valg», «en vits», og flere andre og kraftigere kraftsalver er brukt for å beskrive kåringen.

Oppstandelsen kommer som følge av det som tilsynelatende er arrangørens manglende hensyn til vitenskapens klassifisering av artene. En flaggermus havner som regel ikke i kategorien «fugl».

«Det eneste som kunne dyttet meg utfor kanten i dag, var at et pattedyr vant årets fugl», skal ektemannen til den newzealandske TV-personligheten Hilary Barry ha sagt før han stormet ut av døra, skriver Barry selv på Twitter, før hun fortsetter:

- Jeg skal bare gå og koble fra Internett. Ha det.

Organisasjonen slår tilbake med å vise til at flaggermus står overfor de samme utfordringene som fugler.

Kerry Borkin ved det newzealandske miljøverndepartementet, Department of Conservation, sier til avisa New Zealand Herald at den kontroversielle utnevnelsen har sine fordeler.

- Den kom inn i konkurransen fra sidelinja, men alt som kan bidra til å framheve vår naturlige og lokale fauna er ganske så fantastisk, sier hun til avisa.

Ripe i lakken

Flaggermusa, som art generelt, har de siste åra fått en solid ripe i lakken etter å ha blitt koblet til utbruddet av coronaviruset. Organisasjonen Forest & Bird avviser at avgjørelsen om å inkludere flaggermusa var et forsøk på å gjenoppbygge artens skrantende omdømme.

- Disse flaggermusene ble tatt med for å hjelpe folk til å bli kjent med dem, og historien deres har flydd verden rundt, sier talsperson for konkurransen, Laura Keown, i en uttalelse.

Det er ikke første gang konkurransen er utsatt for kontroverser.

Gjentatte ganger har det vært hevdet at avstemningen er utsatt for valgfusk. Blant annet i 2019, da det ble avdekket at et overraskende høyt antall stemmer kom fra Russland.

Organisasjonen avviste seinere at dette dreide seg om valgfusk, men heller at det trolig fantes store mengder fugleentusiaster i Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer