Russlands invasjon av Ukraina:

Denne er sanksjonert: - Litt rart

Norske myndigheter kan bruke to måneder på å godkjenne våpeneksport, men kan bruke tre måneder på behandle søknaden om å eksportere denne vaskemaskinen.

SANKSJONER: Kirkenes-selskapet Henriksen Shipping skulle tidligere i våres levere en vaskemaskin til en russisk fiskebåt, men fikk nei da Tollvesenet antok at den sto på sanksjonslistene. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen / Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter kan bruke lengre tid på å behandle en søknad om å eksportere én vaskemaskin, enn de kan bruke på behandle en søknad om å eksportere våpen.

Det frustrerer Kirkenes-selskapet Henriksen Shipping Service.

I april skulle selskapet levere en industriell vaskemaskin til et russisk fiskefartøy som lå til kai i Norge, men ble stanset av Tollvesenet med begrunnelse i sanksjonene mot Russland.

- Dette er en ganske banal sak, og selv om vi synes behandlingstida er unødvendig lang, hadde vi akseptert det hvis det var klart at varen var omfattet av sanksjonene. Nå behandles et tvilstilfelle på samme måte som en søknad om unntak fra sanksjonene, sier Jan Tore Jørgensen, aksjonær og styremedlem i Henriksen Shipping Service, til Dagbladet.

STOR UTFORDRING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål knyttet til krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV / Reuters. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Uenige: - Rart

Selskapet er uenig i at vaskemaskinen omfattes av eksportsanksjonene, og saken er nå til behandling hos Utenriksdepartementet (UD).

De opplyser på sine nettsider at man må påregne tre måneder behandlingstid for å få svar på en søknad om eksportlisens til sanksjonerte land.

Samtidig kan UD bruke to måneder på å behandle søknader om eksportlisenser for forsvarsmateriell.

- Vi har alltid hatt et godt samarbeid med Tollvesenet, og vi ønsker et godt samarbeid med UD, men vi synes det er litt rart at det skal ta tre måneder før noen kan si om vi får levere en vaskemaskin eller ikke, sier Jørgensen.

STERKE: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, om Ukraina under pressekonferanse etter NATO-møte 15. mai. Vis mer

Dette er sanksjonert

I sitt avslag til Henriksen Shipping Service viste Tollvesenet til sanksjonene mot å eksportere såkalte luksusvarer til Russland.

Den omfattende lista inkluderer alt fra champagne til avlsdyr.

På nei-lista over elektronikk framgår det at det gjelder varer til såkalt «domestic use», altså til privat- eller hjemmebruk, som har en verdi over 750 euro.

Hårfønere, frysere, mikrobølgeovner og symaskiner blir eksplisitt nevnt.

Ingen sted på lista framgår det at vaskemaskiner - verken industrielle eller private - er omfattet av sanksjonene.

Vaskemaskinen Henriksen Shipping Service har en avtale om å levere til det russiske fartøyet, er heller ikke egnet til såkalt «domestic use», selv om prisen overgår 750 euro.

Maskinen, som produseres av det tyske selskapet Wesco, er ment for bruk om bord på et skipsfartsøy og er avhengig av 3-fase-kontakt med 440 volt.

NYE VÅPEN: Spesiallagde «Brimstone»-missiler skal være tatt i bruk i strid i Ukraina. Vis mer

«Komplekse saker»

Utenriksdepartementet skriver i en uttalelse til Dagbladet at det er «viktig å huske på at de historisk omfattende sanksjonene som nå gjelder skyldes Russlands invasjon av Ukraina».

- Grunnen til at den normale saksbehandlingstida for sanksjonssaker har vært 2-3 måneder siden 2020, er at Seksjon for eksportkontroll behandler mange og svært komplekse saker om eksport av forsvarsmateriell og såkalte flerbruksvarer, skriver Mari Bangstad, pressetalsperson for UD, til Dagbladet.

Hun skriver videre at UD «har stor forståelse for behovet for raske svar».

- Samtidig er det ofte snakk om kompliserte og komplekse saker, skriver pressetalspersonen.

UD har ikke ennå svart på spørsmål om de har tatt eller vil ta grep for å korte ned behandlingstida.

BOMBET: En video fra 12. mai viser russiske styrker bombe det som er igjen av stålverket Azovstal i Ukraina. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

Får støtte av ordføreren

Jørgensen i Henriksen Shipping Service etterlyser større grad av lokal tilpasning, og mener det er særlig viktig for næringslivet i Kirkenes og Sør-Varanger kommune, som er avhengig av sine russiske kunder.

- Hadde de kommet og sett på vaskemaskinen, ville de ha sett at den ikke omfattes av sanksjonene, sier han.

Bedriftseieren får støtte av ordføreren i Sør-Varanger kommune, Lena Norum Bergeng (Ap), som mener næringslivet i grensekommunen nå er «helt avhengig» av «all godvilje» de kan få.

- Vi er avhengig at noen raskt kan verifisere og avklare hvorvidt slike ting er OK eller ikke. Vi kan ikke være bekjent med en tre måneder lang saksbehandling på en så enkel ting. Vi håper på bedre dialog med UD og eksportkontrollen. Ingen forventer at de skal kunne gi lange juridiske utredninger i løpet av natta, men de bør i det minste kunne gi et svar på når en søknad blir behandlet, sier Bergeng til Dagbladet.

- Staten bør omprioritere de ressursene som finnes for å skape de beste og smidigste løsningene.

HJELP: Dette sier de etter sin finaleopptreden i Eurovision 2022. Vis mer

Støre: - Ingen ønskesituasjon

Det var også budskapet aksjonæren Jørgensen, ordføreren Bergeng og andre næringslivsaktører framførte overfor statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mandag i forrige uke, da han besøkte Kirkenes.

Under møtet med en rekke næringslivsaktører, NHO og LO fikk Støre og hans regjering skryt for å ha reagert raskt på Sør-Varangers bekymringer, ris for krisepakken de har foreslått og råd til hva regjeringen bør foreta seg for å avhjelpe den usikre økonomiske situasjonen i kommunen.

I møtet med Støre ba Jørgensen statsministeren om å sende ut et tydelig politisk signal om å få fortgang i behandling av for eksempel eksportlisenser og unntak fra sanksjonene.

Seinere stilte Dagbladet Støre spørsmål om problematikken.

- Hvor rimelig er det at det tar to måneder å behandle en søknad om å eksportere våpen, men at det tar tre måneder å behandle en søknad om å eksportere én vaskemaskin?

PÅSKE: Dagbladets team i Ukraina rapporterer fra Butsja, hvor årets ortodokse påskefeiring ble av det spesielle slaget. Reporter: Halldor Hustadnes. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønner godt at det kan komme sånne eksempler som framstår som urimelige. Dette er ingen ønskesituasjonen, og vi er ikke trenet på å behandle slike søknader som sanksjonsregimet framkaller. Vi får jobbe for at det blir så kort og ubyråkratisk som mulig, men dette er på en måte realiteten når vi får sanksjoner som skal stoppe en del handel og markere overfor Russland hvor grensene går.

- Men har embetsverket nok ressurser til å kutte det byråkratiet?

- Det må vi gjøre det vi kan for å få til, men vi må ikke glemme at sanksjoner er faktisk ment å være en reaksjon, så det får konsekvenser. Så skal vi som sagt, innenfor det regelverket som er, sørge for at de ikke blir større for norske parter enn nødvendig.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer