Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne er til deg, Silje

De ble kjent med hverandre på Utøya i fjor. I år delte de telt. Silje (17) ble skutt, Marius (19) overlevde.

MINNE: Marius har valgt å bruke underarmen for fremtidig påminnelse om Utøyas mørkeste døgn. - I tunge stunder kan jeg vri underarmen og minnes, sier han. FOTO: Privat
MINNE: Marius har valgt å bruke underarmen for fremtidig påminnelse om Utøyas mørkeste døgn. - I tunge stunder kan jeg vri underarmen og minnes, sier han. FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22. juli bestemte Marius Helstad og fire andre AUF-ungdommer seg for å forlate Utøya for noen timer. Det reddet trolig hans liv.  

- Vi tok den siste båten før massemorderen kom. Vi dro inn til Sandvika for å handle snop og drikke til kvelden, forteller han til Dagbladet.  

Samlet gjennom sorgen Han var på butikken da telefonene fra Utøya begynte å strømme på. Ennå vet han ikke med sikkerhet hvordan telt-venninnens siste stund fortonet seg. Det har gått over en uke siden Norge opplevde sin blodigste dag i fredstid, og Marius har brukt helgen sammen med gode AUF-venner på øya Hitra på trøndelagskysten.  

- To av de overlevende fra Utøya er fra Hitra og i helga har vi vært samlet rundt 15 AUF-medlemmer fra Trøndelag her ute. Vi har snakket sammen om opplevelsene våre. Det har vært god terapi, forteller han.

De innvendige sårene tror Marius vil følge ham resten av livet. Det vil også et minnesmerke han selv har valgt å prege underarmen sin med; en tatovering til minne om Silje (17), og det grusomme som skjedde fredag 22. juli.    

- Jeg fikk vite at Silje Fjellbu som jeg ble kjent med på Utøya i fjor var drept. Dagen etter dro jeg til tatoveringsstudioet. Jeg delte telt med henne i år, sier han, og legger til at han fast var bestemt på å minnes henne og deres felles opplevelser på denne måten. 

Et felles symbol Sammen med den symbolske ilden står det skrevet: «Utøya in memory to friend and family 22.07.2011»(sic) på Marius underarm 

- Det er i alle fall fire andre som har tatovert seg etter tragedien. Tatoveringene blir et felles minnesmerke for oss som var på Utøya i 2011. For meg ble tatoveringstimen stunden jeg smilte for første gang etter terrorangrepet, sier Marius.

Den tilbakelagte tiden har gått med til refleksjon over livets tilfeldigheter.  

BLE DREPT: Silje Merete Fjellbu (17).
BLE DREPT: Silje Merete Fjellbu (17). Vis mer

- Hva om jeg ikke dro til Sandvika?, spør Marius ettertenksomt.

Selv om han på eget initiativ ønsker å dele sin historie med alle, har tankene om medias rolle vært blandet.  

- På Sundvolden Hotell i dagene etter massakren på Utøya, var jeg veldig forbannet på pressekorpset som oppførte seg som gribber. Bare journalistene fra engelske aviser og tv-stasjoner viste en form for medfølelse, og spurte oss hvordan vi hadde det på forhånd. De var veldig proffe. Men etter hvert har jeg et inntrykk av at dere i norske medier har gjort en rettferdig og god jobb, sier han og legger til: - Jeg ønsker at folk i Norge skal få lese min historie, vite hvordan jeg ser på det som har skjedd. Fortelle at pressen i ettertid ikke har tråkket på oss, sier han.  

Returnerer Marius skal tilbake til Utøya neste år. Han er ikke i tvil. Drapsmannen og terroristen skal ikke ødelegge mer.  

- Anders Behring Breivik er verdens største rasshøl hvor all verdens ondskap er samlet. Jeg kan ikke fatte at han planla sine grusomheter før enkelte av oss var født, er alt Marius vil si om personen som ødela et vakkert vennskap på den alle mest brutale måte.

MINNES SIN VENN: De fikk bare kjenne hverandre i ett år. - Denne kan jeg se på i tunge stunder, forteller Marius. FOTO: Privat
MINNES SIN VENN: De fikk bare kjenne hverandre i ett år. - Denne kan jeg se på i tunge stunder, forteller Marius. FOTO: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!