KNUST: Isblokka datt fra taket på vogntoget og rett i frontruta til den uheldige sjåføren. Han kom uskadd fra hendelsen. Utrykningspolitiet advarer mot snø og is på takene til lastebilene på veiene i vinter-Norge. Sjåføren av bilen ønsker ikke å stå fram med historien, men samtykker til at politiet går ut med bildet. Foto: Privat/Politiet
KNUST: Isblokka datt fra taket på vogntoget og rett i frontruta til den uheldige sjåføren. Han kom uskadd fra hendelsen. Utrykningspolitiet advarer mot snø og is på takene til lastebilene på veiene i vinter-Norge. Sjåføren av bilen ønsker ikke å stå fram med historien, men samtykker til at politiet går ut med bildet. Foto: Privat/PolitietVis mer

Denne falt fra lastebilen og ned på bilen i fart

Politiet advarer mot potensielle dødsisblokker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrykningspolitiet (UP) la ut dette bildet til skrekk og advarsel på sine Facebook-sider i dag.

- Isblokken falt fra taket på et vogntog i fart. Sjåføren som har sendt oss bilde forteller at han skulle kjøre forbi et vogntog på ring 3 i Oslo da isblokka falt ned i frontruta hans. Den knuste ruta og dashbordet, men ingen ble heldigvis skadd, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Gjærum i UP til Dagbladet.

Isblokka er 50 ganger 50 centimeter og 20 centimeter tykk.

- Bilsjåføren ble forfjamsa, men klarte å kjøre etter og stanse vogntog-sjåføren som var av utenlandsk opprinnelse, sier Gjærum.

- Livsfarlig Hendelsen skjedde i februar i år, men UP mener problematikken er aktuell nå og ber bilister og ikke minst lastebilsjåfører sjekke takene sine før de legger ut på veien i vinterkulda. Det er mye varierende vær og snø kan raskt bli til is.

- Vi har hatt grove eksempler på dette før. Det er sjåførens plikt å sørge for at taket er fritt for snø og is. Hvis man slurver på dette området, kan det oppstå livsfarlige situasjoner i det bilen svinger eller akselererer, sier UP-sjef, Runar Karlsen, til Dagbladet.

Han minner om at man alltid skal kjøre etter forholdene.

- Norske sjåfører er generelt flinkere til å vedlikeholde og tilpasse seg norske forhold. Men man burde uansett holde god avstand til vogntog på vinterstid, sier Karlsen.

- Ekstra aktpågivende Lederen for Norges Lastebileier-Forbund, Geir A. Mo, formaner sine medlemmer om å være oppmerksomme på problemet.

- Det er et generelt problem med snø og is på vogntog. Alle må være ekstra aktpågivende for dette nå om dagen, sier Mo til Dagbladet.

Hovedutfordringen for sjåførene er å komme seg opp på taket for å fjerne snø og is, men ifølge Mo og UP er det satt ut spesialegnede ramper for dette flere steder i landet.

- Jeg håper og tror at norske sjåfører er bevisste på dette og jeg håper inderlig ikke det skjer flere slike ulykker. En isblokk i fart på den måten er livsfarlig, sier han.

ADVARER: UP-sjef Runar Karlsen advarer mot lastebiler og vogntog med is og snø på taket.  Foto: Per Flåthe/Dagbladet
ADVARER: UP-sjef Runar Karlsen advarer mot lastebiler og vogntog med is og snø på taket. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer