BILLIGERE PÅ GATA: En illegal Glock 9 mm kan kjøpes for ned til 4000 kroner på gata. Foto: REUTERS/Yuri Gripas
BILLIGERE PÅ GATA: En illegal Glock 9 mm kan kjøpes for ned til 4000 kroner på gata. Foto: REUTERS/Yuri GripasVis mer

Denne får du for 4000 på gata

Billigere enn i butikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Illegale våpen har aldri vært billigere på gata i Oslo, sier Ikhlaq Khan i Røde Kors nettverksprosjekt.

Khan jobber med å hjelpe andre ut av de kriminelt belastede miljøer. Han er bekymret over utviklingen.

- Om du har en kniv, en skrutrekker eller en pistol og havner i en konflikt er det lettere å bruke våpenet. Da kan uskyldige komme tilskade, sier Khan.

Han forteller at illegale våpen florerer til en billig penge i Oslo, og anslår prisen på en Glock 9 mm til rundt 4000 kroner. Svartebørsprisen er dermed billigere enn innkjøp av en lovlig pistol av samme modell

Glock 17 er den mest vanlige pistolen av Glock-modellene i Norge og inngår også i USA-politiets arsenal. Fredrik Andersson i villmarksbutikken XXL opplyser om prisen for en ny Glock 17 med 9 mm ammunisjon er 5290 kroner.

- Det er en veldig populær pistol og det er veldig lange ventelister for å få kjøpe den, sier Andersson.

Uten oversikt
Seniorrådgiver Roger Stubberud i oslopolitiet mener etaten ikke har god nok oversikt og kontroll over smugling og distribusjon av illegale våpen i hovedstaden. Stubberud har ikke registrert organisert våpendistribusjon, men mener illegale våpen har mange kanaler inn på markedet.

POLITIVÅPEN: MP5 regnes som et særdeles nøyaktig våpen, som det også er lett å lære seg å mestre. Foto: Wikimedia Commons
POLITIVÅPEN: MP5 regnes som et særdeles nøyaktig våpen, som det også er lett å lære seg å mestre. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Han mener innbrudd hos samlere, grove tyverier fra våpenbutikker, smugling og våpen som forsvinner fra pistolklubber, utgjør en betydelig del av markedet. I tillegg kommer tyverier fra forsvaret.

«Prosjekt Bullit» er en gradert rapport fra Oslo politidistrikt som tar for seg det illegale våpenmarkedet i Norge.

- Norsk politi har ingen god oversikt over hvor mangel illegale våpen som florerer på i det kriminelle miljøet. Oslo politidistrikt har i flere rapporter, inkludert «Prosjekt Bullit», vurdert hvem som har størst tilgang og ikke minst bruker våpen. Den største trusselen ble i 2006 vurdert å være de kriminelle gjengene. En analyse som har blitt styrket etter over 80 våpenbeslag i miljøene som omfattes av politiets gjengprosjekt, sier Stubberud til Dagbladet.no.

Han mener det er lite som tyder på at det er andre kriminelle miljøer enn gjengene som besitter tilsvarende våpenarsenal i Norge.

Militære våpen
Rapporten fra januar 2006 og nevner også Forsvaret som kilde til illegale våpen.

PHR AG3-GEVÆR
PHR AG3-GEVÆR Vis mer

FSA, Forsvarets sikkerhetsavdeling, oppgir i rapporten at det offisielle tallet på våpen som er stjålet eller forsvunnet fra forsvaret er 250. Internt opererer organisasjonen med et mye høyere tall og anslår at cirka 2000 militære våpen er i ulovelig eie i Norge.

Det er ikke spesifisert hvilke våpen det siktes til, men det skal i hovedsak dreie seg om automatgeværet AG3, maskinpistolen MP5 og Glock-pistoler. Avviket kom frem da oversikten over Forsvarets våpen skulle registreres i sentrale datasystemer. Tallene skal være fra 2002.

- De illegale våpnene kommer fra mange ulike kilder. Men det er færre og færre militære våpen som blir beslaglagt. Dette henger sammen med de strenge restriksjonene Forsvaret har på lagring i private hjem, sier Stubberud.

Stubberud mener at teorien styrkes av at det ingen militære våpen av ny modell er blitt beslagtlagt de seinere årene

Billige våpen
Maskinpistolen MP5 var blant de dyreste våpentypene tilgjengelig på gata i 2006 og politiet skriver i Prosjekt Bullit at prisen kunne ligge på 15.000 kroner.

BESLAGLAGT: Kjelleren på politihuset i Oslo er full av beslaglagte våpen. Men myndighetene frykter at dette bare er brøkdelen av det totale antallet illegale våpen. Foto: Øistein Norum Monsen
BESLAGLAGT: Kjelleren på politihuset i Oslo er full av beslaglagte våpen. Men myndighetene frykter at dette bare er brøkdelen av det totale antallet illegale våpen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Elyas Mohammed er tidligere gjengmedlem, men har siden jobbet som skuespiller og miljøarbeider. Han mener prisnivået er lavere nå enn i 2005.

- Våpen er blitt lett tilgjengelig. Man synliggjør sitt behov og da er det alltid en som kjenner en som kjenner en som kan skaffe våpen. Som oftest skjer det gjennom et mellomledd, sier Elyas som mener at dårlig kjennskap til våpen ofte fører til uheldige situasjoner.

Han anslår prisen for en MP5 ligger mellom 10 000 til 15 000 kroner.

En anonym kilde forteller til db.no at en Cobra kaliber 45 med lyddemper skal koste 12 000 kroner på gata.

BEKYMRET: Ikhlaq Khan i Røde Kors nettverksprosjekt er redd konsekvensene av litt tilgjengelige og billige illegale våpen. Foto: Øistein Norum Monsen.
BEKYMRET: Ikhlaq Khan i Røde Kors nettverksprosjekt er redd konsekvensene av litt tilgjengelige og billige illegale våpen. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Prisen på illegale våpen varierer ut fra hvorvidt pistolen eller geværet er «jomfruelig». Er våpenet brukt i andre kriminelle sammenhenger synker også prisen.

Mange kilder
Deaktiverte våpen er politiets terminologi på pistoler og geværer som er plombert. Disse våpnene utgjør også en del av det illegale markedet.

- Man kan kjøpe deaktiverte våpen. Dersom man vet hva man gjør, er våpenet funksjonelt i løpet av 10-30 minutter, forteller Stubberud til Dagbladet.no

Torsdag skrev Dagbladet.no om det spesielle våpenbeslaget på Lillestrøm. Politiet lette egentlig etter hasj men kom over en koffert med det som er et av de kraftigste skytevåpnene i arsenalet til blant andre amerikanske spesialstyrker, en type gevær som på ingen måte skal være tilgjengelig for privatpersoner i Norge - særlig ikke kriminelle.

LETT Å KJØPE VÅPEN: Elyas Mohammed mener det er en enkel sak å skaffe våpen i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen
LETT Å KJØPE VÅPEN: Elyas Mohammed mener det er en enkel sak å skaffe våpen i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Våpenbeslag av denne typen hører til sjeldenhetene og politiet mener det er betryggende at de finner lite av hypermoderne militære våpen.

- Det er ikke bare å kjøpe en hvilken som helst pistol. Det skal være lett tilgjengelig ammunisjon også, sier Stubberud som forteller at både 9 mm og 22 kaliber er vanlig ammunisjon.

Stubberud trekker også frem at våpen fra krigens dager finnes i omløp også i dag.

- Tidsspennet på våpen er svært lang. Dersom den er velholdt, fungerer en Colt 45 fra krigen like bra den dag i dag, sier Stubberud som også beskriver en Smith & Wesson revolver fra 60-tallet som ettertraktet.

GJENGVÅPEN: Politiet beslagla mange våpen da de forsøkte å få Oslos gjenger under kontroll: Foto: Øistein Norum Monsen.
GJENGVÅPEN: Politiet beslagla mange våpen da de forsøkte å få Oslos gjenger under kontroll: Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Amnesti
Ingen i oslopolitiet kan i dag anslå hvor mange illegale våpen som er i omløp. Det er store mørketall. Politidirektoratet anslår i Prosjekt Bullit-rapporten at det blant annet skal finnes rundt 500 000 hagler som har falt utenfor det registrerte antallet.

- Mye informasjon om gamle våpen i Norge forsvant da gamle arkiv skulle overføres til datasystemer, sier Roger Stubberud.

Siden 2003 er det avholdt to våpenamnestier der uregistrerte eller ulovlige våpen kunne leveres inn anonymt til politiet. Til sammen kom det inn 49 394 våpen av ymse typer.

MASSAKRE: En pistol av typen Glock ble brukt under den tragiske skyteepisode ved Virginia Tech i USA. Foto: AP Photo/Don Petersen
MASSAKRE: En pistol av typen Glock ble brukt under den tragiske skyteepisode ved Virginia Tech i USA. Foto: AP Photo/Don Petersen Vis mer