IDRETTSGLEDE: Bartosz Piasecki fra Oslo vant semifinalen og ble historisk.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IDRETTSGLEDE: Bartosz Piasecki fra Oslo vant semifinalen og ble historisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Denne fekteren og mattelæreren er årets polakk i Norge

Fekter og pianist hedret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. august i fjor sommer fektet Bartosz Piasecki seg inn i norske idrettshjerter, da han tok et sensasjonelt OL-sølv.

Nå får han en ny utmerkelse. Til helga blir han kåret til årets polakk i Norge, sammen med pianisten Malgorzata Jaworska.

- Jeg ble overrasket, men det er veldig hyggelig, sier Piasecki til Dagbladet.

Hardt liv 26-åringen er født i Polen, men flyttet til Norge som toåring. Han jobber i halvstilling som realfagslærer ved Wang toppidrettsgymnas, er masterstudent i informatikk og trener 14-16 timer fekting i uka.

- Det er et hardt liv, sier han og ler.

Ti dager etter at han tok OL-sølvet fortalte 26-åringen at han ble kjent igjen på gata.

- Det trodde jeg ikke skulle skje, at jeg etter noen få timer på skjermen skulle oppleve det. Bare jeg er på butikken for å kjøpe noe, eller venter på grønt lys for å gå over veien, stopper folk opp og gratulerer. Det er veldig hyggelig at folk har fått det med seg, sa Piasecki til Dagbladet.

Neste OL Nå er det litt roligere.

- Det var en del oppmerksomhet de første månendene, men nå er det rolig. Jeg må nok vente til neste OL, det er den eneste konkurransen som får oppmerksomhet i Norge, sier han.

Men i fekteverden blir 26-åringen sett annerledes på nå.

- Sesongen begynte i januar og foreløpig har det gått litt trått, sammenliknet med OL. Før ble jeg undervurdert til de grader. Nå er jeg ikke underdogen, men heller favoritten i flere av kampene. Det var én konkurranse som snudde opp ned på alt, sier Piasecki.

Ekstremt kort hår Etter OL-sølvet fikk han også oppmerksomhet fra Polen, landet han flyttet fra som toåring.

- I dag regner jeg meg mer som nordmann enn polakk. Men jeg kommer fra Polen, det er der store deler av familien min bor. Jeg føler meg norsk og polsk, men mest norsk, sier 26-åringen.

Han er ofte i gamlelandet. Og han har merket at det er blitt langt flere polakker i Norge etter EU-utvidelsen for snart ti år siden.

- Jeg merker at jeg hører oftere polsk i gatene. Og jeg kan ofte se hvem som er polakker på lang avstand. Det handler litt om væremåte. Og at nesten alle mennene har veldig kort hår. Hvis du ser en håndverker med ekstremt kort hår, så er sjansen stor for at han er polsk, sier Piasecki og ler.

- Forandret seg Fektern, som han kaller seg på Twitter, tar i mot prisen på utdelingen i Oslo Konserthus førstkommende søndag. Dit kommer også den klassiske pianisten Malgorzata Jaworska, som i likheten med Fektern, også er glad for utmerkelsen.

LÆRER OG STUDENT: Bartosz Piasecki er blitt godt kjent i fektemiljøet etter OL-sølvet. - Før ble jeg undervurdert til de grader. Nå er jeg ikke underdogen, men heller favoritten i flere av kampene, sier han.  Foto: Jacques Hvistendahl
LÆRER OG STUDENT: Bartosz Piasecki er blitt godt kjent i fektemiljøet etter OL-sølvet. - Før ble jeg undervurdert til de grader. Nå er jeg ikke underdogen, men heller favoritten i flere av kampene, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg er veldig glad. Det er en anerkjennelse av mitt arbeid her i Norge, sier hun til Dagbladet.

Hun kom til Norge i 1984 og bor i Arendal. Hun sier Norge har forandret seg mye.

- Norge har forandret seg på veldig positiv måte. Nå er det et land som er mer åpen for verden, et mer moderne samfunn, sier Jaworska.

Jaworska har blant annet fått æren for at komponisten Thomas Tellefsen har fått en renessanse.

Musikeren Miroslaw Kaczmarczyk får også en utmerkelse.

Prisutdelingen organiseres av fondet «Polen nå», den polsk-norske foreningen for unge profesjonalister UCI og Polens ambassade i Oslo.

I fjor var NUPI-forskeren Jakub Godzimirski blant dem som ble æret.

PIANIST: Malgorzata Jaworska. Foto: Piotr Blicharz
PIANIST: Malgorzata Jaworska. Foto: Piotr Blicharz Vis mer