Denne fisken er aldri før fanget på stang i Norge

- Jeg ble shaky og ekstatisk, sier Kim (37).

UNIK FANGST Strandtangbrosme er aldri fanget på stang i Norge tidligere. Fisken Kim Rasmussen fanget natt til i dag, er dessuten et stort eksemplar på 30 centimeter. Foto: KIM RASMUSSEN
UNIK FANGST Strandtangbrosme er aldri fanget på stang i Norge tidligere. Fisken Kim Rasmussen fanget natt til i dag, er dessuten et stort eksemplar på 30 centimeter. Foto: KIM RASMUSSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Fisken var svært stor, og det er sjelden at man kommer over to sjeldne arter i samme familie på så kort tid. Jeg ble shaky, ja, ekstatisk, sier Kim Rasmussen (37) til Dagbladet.

Fiskeentusiasten jakter på sjeldne arter - og 2014 har vært et svært godt år for bergenseren. I mai fanget han den første nordlige tangbrosma (se faktaboks) noensinne i Norge, og tok seinere femtrådet tangbrosme. Natt til i dag tok han, som den første i Norge, ei strandtangbrosme på stang.

Det er entusiastsida Hooked.no som er først ute med saken om Kim og strandbrosma, som ble tatt i ei undersjøisk steinur på en av hans mange ekskursjoner til øykommunene Sotra og Øygarden.

Telte skjeggetråder Kim sier han gjenkjente arten på de tre skjeggtrådene, som skiller den fra de andre fiskene i tangbrosmefamilien.

- Jeg tok masse bilder, og konfererte med litteraturen for å identifisere fisken. Men det er ikke skrevet så mye om den, sier 37-åringen.

VEID: Ifølge Kims vekt er strandtangbrosma 265,4 gram. Foto: KIM RASMUSSEN
VEID: Ifølge Kims vekt er strandtangbrosma 265,4 gram. Foto: KIM RASMUSSEN Vis mer

Overfor Hooked.no bekrefter biolog og artsfisker Irvin Kilde at det høyst sannsynlig er ei strandtangbrosme 37-åringen har fanget.

- Det er en virkelig kul fangst, sier Kilde til Hooked.no.

Spesialutstyr Kim har fisket hele livet, men er først de siste åra blitt hekta på artsfiske, der målet er å fange så mange sjeldne arter som mulig. Til det bruker han spesialutstyr.

- Jeg har ei ombygd kort, kraftig stang med lett snelle og kroker av høy kvalitet. Som agn bruker jeg kokte reker, og har hodelykt for å se etter bevegelse på grunt vann, gjerne under brygger, sier han.

- Hva skjer med fisken nå?

ARTSFISKER: De seinere åra har Kim Rasmussen (37) viet mye av fritida si til artsfiske, der målet er å fange så mange sjeldne arter som mulig. Foto: PRIVAT
ARTSFISKER: De seinere åra har Kim Rasmussen (37) viet mye av fritida si til artsfiske, der målet er å fange så mange sjeldne arter som mulig. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg slapp den fri, som jeg gjør med 99 prosent av fangsten. Det er viktigere å kartlegge arten enn å spise den, sier Kim Rasmussen.