Denne fisken er verdt en million

Original fiskekonkurranse i Salangen i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fiske kan være en ganske lønnsom geskjeft i Norge. På Sjøvegan i Troms er det ekstra lukrativt å fiske i helga. Arrangementet «Sommer i Salangen» lanserer nemlig årets nyhet i kommunen: «Millionfisken 2007».

Den originale konkurransen går ut på å fange selveste premiefisken, som er hemmelig merket med tallet 1000000.

Millionfisken svømmer rundt i fjorden sammen med 51 andre premiefisker - sjøørret, sjørøye og noen få sei, alle med en kode tydelig merket på ryggfinnen. Finneren er vinneren av det påtrykte beløp - som man får vite først under premieutdelingen. Merkingen av fisken ble gjort av fagfolk fra fiskerihøgskolen i Tromsø.

Forsikret for en million

- Fisken er forsikret, så det er forsikringsselskapet som utbetaler premien dersom han blir fanget. De har beregnet at det er femten prosents sjanse for at fisken blir tatt, sier prosjektansvarlig for Millionfisken, Morten Mikalsen til Dagbladet.no.

Han håper og tror den rette fisken blir fanga i løpet av helga.

- Vi regner med ca 1200 fiskere fordelt på flere båter, så sjansen bør være der. Fisken går opp fra elva og inn i fjorden i disse dager, så noen av premiefiskene blir garantert fanget, sier Mikalsen.

Og legger til: - Vi har Norges beste sjøørret og sjørøye .

HER ER\'N! Tidligere i dag satte Salangen-ordfører Ivar B. Prestbakmo fisken verdt 1 000 000 kroner i fjorden. Nå svømmer den rundt i det kalde vannet sammen med sine 51 venner. Foto: Jon Henrik Larsen, nettavisen Salangen-Nyheter.com
HER ER\'N! Tidligere i dag satte Salangen-ordfører Ivar B. Prestbakmo fisken verdt 1 000 000 kroner i fjorden. Nå svømmer den rundt i det kalde vannet sammen med sine 51 venner. Foto: Jon Henrik Larsen, nettavisen Salangen-Nyheter.com Vis mer

Starter klokka fem

Startskuddet for millionfisket går klokka 17.00 i ettermiddag, og konkurransen pågår fram til klokka 23.00 i kveld. Da blir det fiskestopp fram til klokka 10.00 lørdag morgen, og hele konkurransen avsluttes klokka seks lørdag ettermiddag.

Den som greier å fange millionfisken i løpet av de timene blir en million kroner rikere.

Hvis noen fanger den etter at fristen går ut er den dessverre ikke verdt mer enn sin egen vekt.

Folk har gått mann av huse for å skaffe seg fiskekort, og en kommune sørpå har allerede adoptert ideen.

- Men de har bare 10000 kroner i topp-premie, sier Mikalsen.

Svømmer rundt

Han forteller at det var campingplasseier og gründer Tor Arne Chruickshank i bygda som kom opp med ideen.

Denne fisken er verdt en million

- Vi ville gjøre noe helt spesielt for å markere sommeruka, og slik kom ideen om millionfisken opp. Alle tente tvert, og bestemte oss for at dette skal vi klare. Etter en lang dugnadsinnsats er vi i havn.

Men tro ikke det er bare å hive fiskestanga på ryggen og la det stå til. Nei. Det selges totalt 2500 fiskekort, og det er strenge regler for fisket. Du kan fiske med handsnøre eller med stang, fra båt eller fra land, med flue eller mark.

Tidligere i dag satte Salangen-ordfører Ivar B. Prestbakmo den omtalte fisken ut i fjorden, og nå svømmer den rundt i det kalde vannet sammen med sine 51 venner.

Lykkelig uvitende om at om kun kort tid er over 1200 lykkejegere ute etter å fange den. Og spise den.

MERKET: Millionfisken er selvsagt merket med «1000000».