LITEN KJEMPE: Fisken Tobis er bitteliten, men kan nå velte et stort boreprosjekt for giganten Statoil. Foto: Svend Tougaard/NTBSCANPIX
LITEN KJEMPE: Fisken Tobis er bitteliten, men kan nå velte et stort boreprosjekt for giganten Statoil. Foto: Svend Tougaard/NTBSCANPIXVis mer

Denne fisken kan koste Statoil over fem millioner kroner dagen

Kan stoppe boring i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I slutten av oktober skal Statoil egentlig starte boring på Stjerne-feltet i Nordsjøen.

Det kan småfisken tobis sette en stopper for, melder bransjebladet Petro.no.

- Sårbare ressurser Boring i Stjerne-feltet kan få negative konsekvenser for tobifiskens gyting. Fisken gyter i dette området fra midten av desember til midten av januar, og det er i denne måneden at Statoil kan få forbud mot å bore.

- Dette er ressurser som er veldig sårbare. Statoil har fått krav om å legge frem vurdering av konsekvensene og hvilke tiltak de vil gjøre med tanke på støy i området, sier sjefsingeniør Anne-Grethe Kolstad i Klima og forurensningsdirektoratet (Klif) til Petro.

Dyr utsettelse Statoil har planlagt et 350-dagers boreprogarm på Stjerne-feltet, og å utsette boringen kan koste selskapet 160 millioner kroner. I måneden tobifisken gyter vil Statoil kunne tape 5 millioner kroner hver dag.

-  Det er vanskelig å flytte riggen til et annet sted for en så kort periode, og kostnadene ligger på 5 millioner per dag når den ikke blir benyttet, sier informasjonssjef i Statoil ASA, Ola Anders Skauby.

I tillegg vil oljeriggen bli forsinket til oppgavene som er planlagt etter Stjerne-boringen, og dette vil også føre til økonomisk tap.

- Det Norske Veritas har gjennomført en vurdering av denne boringen som sier at boring gir lite eller ubetydelig støypåvirkning i forhold til andre støykilder i området, for eksempel skipsfart, sier Skauby.

- Katastrofale følger World Wide Fund for Nature (WWF) sier boreaktivitet kan få katastrofal for tobisbestanden.

- Vi er forundret over at Statoil ofte legger boreprosjekter til steder hvor tobis gyter. Tobisfisken er veldig viktig i økosystemet, og en oljeboring vil føre til både rystelser og nedslamming av gytegrusen fisken er avhengig av, sier Fredrik Myhre i WWF.

I 2011 kom også tobisfisken i konflikt med et boreprosjekt i Nordsjøen. Ulvetanna-prospektet i Nordsjøen ble utsatt av hensyn til fisken.

Klima og forurensningsdirektoratet har enda ikke avgjort om Statoil må utsette boringen.