VERKTØYBRUK: Forskere hevder i en ny studie at dette er de første bildene av at en fisk i det fri bruker verktøy for å komme til mat. Leppefisken, som ble fotografert ved Great Barrier Reef i Australia i 2006, bruker en stein som en ambolt for å knuse skjell. Foto: SCOTT GARDNER
VERKTØYBRUK: Forskere hevder i en ny studie at dette er de første bildene av at en fisk i det fri bruker verktøy for å komme til mat. Leppefisken, som ble fotografert ved Great Barrier Reef i Australia i 2006, bruker en stein som en ambolt for å knuse skjell. Foto: SCOTT GARDNERVis mer

Denne fisken knuser skjell med en «ambolt»

Verktøybruk hos fisk fotografert for første gang, hevder forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bruken av verktøy for å løse oppgaver - opprinnelig antatt å være unikt for mennesker - har vist seg å være utbredt hos en rekke arter, inkludert andre primater, elefanter, enkelte fugler og delfiner.

Hos fisk i det fri har det imidlertid vært mangel på dokumenterte tilfeller av slik komplisert problemløsning, som gjerne tas for å være et tegn på et visst intelligensnivå.

En studie publisert i tidsskriftet Coral Reefs presenterer nå det som angivelig er de første bildene av denne typen oppførsel hos fisk utenfor fangenskap. Fotografiene viser en leppefisk av arten Choerodon schoenleinii som angivelig bruker en stein som ambolt for å knuse harde skalldyr.

Brutal hoderisting De ble tatt av dykker Scott Gardner som utforsket Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia, da han hørte knekkelyder og så en C. shoenleinii med en musling mellom kjevene. Fisken rullet seg over på siden, ristet hodet og slo skjellet brutalt mot en stein til det sprakk og slukte innholdet.

- Bildene er et fantastisk bevis på at disse intelligente fiskene bruker verktøy for å få tilgang bytte som de ellers ikke ville fått, sier dr. Culum Brown, økolog og medforfatter av studien, ved Macquarie University i Australia.

GLUPSK: Bildene er tatt i løpet av 75 sekunder, men ikke alle er overbevist dette kan kalles ekte bruk av verktøy. Definisjonene innen emnet er kontroversielle. Foto: SCOTT GARDNER
GLUPSK: Bildene er tatt i løpet av 75 sekunder, men ikke alle er overbevist dette kan kalles ekte bruk av verktøy. Definisjonene innen emnet er kontroversielle. Foto: SCOTT GARDNER Vis mer

Forskerne mener flere skjellrester rundt steinen antyder at handlingen ikke var et engangstilfelle, men noe som blir gjentatt og «med høy presisjon», ifølge Science Magazine.

Påstandene er kontroversielle. Om fisken faktisk kan sies å bruke verktøy koker ned til hvilken definisjon som legges til grunn.

Studien tar utgangspunkt i beskrivelsen til den britiske antropologen og primatologen Jane Goodall: «[Verktøybruk er] bruken av et eksternt objekt som en funksjonell forlengelse av munn eller hånd for å oppnå et umiddelbart mål».

Kritisk - Verktøybruken hos leppefisken krever ikke mye, kognitivt sett, og benyttes av en rekke arter, sier primatolog Elisabetta Visalberghi ved Institutt for kognitiv vitenskap og teknologi i Roma til Science Magazine.

Visalberghi, som har dokumentert hvordan enkelte aper bruker hammer, er svært kritisk til påstanden, og sier hun forholder seg til en strengere definisjon. Den krever at dyret holder eller bærer verktøyet selv. I dette tilfellet ligger verktøyet- altså steinen - i ro, og blir ikke manipulert direkte av dyret selv.

- Dette blir ofte betegnet som bruk av protoverktøy, siden objektet ligger stille på havbunnen. Den er ikke bærbar som steinene sjimpanser eller kapusineraper bruker for å knekke nøtter, sier hun.

Måker og andre fugler som knuser skalldyr og beinbiter ved å slippe dem mot steiner, er også eksempler på protoverktøybrukere, mener hun.

Fra før vet man at skytterfisken «skyter» vann å fange byttedyr. En piggrokke døpt «Grubleren» har blitt observert mens den bruker vannstråler for å spyle mat ut av et rør. Men om dette teller som ekte verktøybruk er ikke gjenstand for enighet.

Hammerkluss under vann Dr. Brown erkjenner at definisjonene er kontroversielle, men sier det ikke er logisk å bruke de samme reglene på fisk som landlevende dyr. Fisk, sier han, har ikke andre muligheter enn å bruke munnen, og vann har større begrensninger på gjenstander enn luft.

Studien drar fram bruken av en stasjonær «amboltstein» som et mulig tegn på intelligens, «tatt i betraktning hvor ineffektivt det er å bruke et frittstående verktøy under vann».

- Et av problemene med dagens definisjoner for verktøybruk, er at de er skrevet for primater. Du kan ikke svinge en hammer effektivt under vann, sier Brown til nettstedet.