OPPDAGELSE: Forskere ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gjorde en overraskende oppdagelse da de undersøkte prøver tatt av gjelle-vev på en «Opah» - også kalt Månefisk. De fant nemlig ut at fisken, som blant annet holder til i farvannene utenfor USA og Australia, er varmblodig i likhet med fugler og pattedyr. Foto: REUTERS/NOAA Fisheries / NTB Scanpix
OPPDAGELSE: Forskere ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gjorde en overraskende oppdagelse da de undersøkte prøver tatt av gjelle-vev på en «Opah» - også kalt Månefisk. De fant nemlig ut at fisken, som blant annet holder til i farvannene utenfor USA og Australia, er varmblodig i likhet med fugler og pattedyr. Foto: REUTERS/NOAA Fisheries / NTB ScanpixVis mer

Denne fisken snur forskernes artsforståelse fullstendig på hodet

Ny oppdagelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gjorde en overraskende oppdagelse da de undersøkte prøver tatt av gjelle-vev på en «Opah» - også kalt Månefisk.

De fant nemlig ut at fisken, som blant annet holder til i farvannene utenfor USA og Australia, er varmblodig i likhet med fugler og pattedyr, ifølge The Guardian. Dette setter artsforståelsen om at alle fisker er kaldblodige fullstendig på hodet.

Effektiv jeger Månefisken, som kan bli så lang som to meter og veie opp mot 270 kilo, genererer varme ved å konstant bevege finnene sine, og i gjellene har den et «varmeutvekslingssystem» som lagrer og distribuerer varmen gjennom blodet som pumpes rundt i kroppen.

Forskerne som gjorde oppdagelsen sammenligner det med en radiator på en bil.

Månefisken, som har en oval form, bruker mest sannsynlig dette til sin fordel i form av at den blir en mer effektiv jeger. Den vil kunne svømme raskere, reagere kvikkere og se skarpere enn det resterende marine livet som lever på 50 til 400 meters dyp.

- Før denne oppdagelsen var jeg sikker på at dette var en tregere fisk, som de fleste andre som lever i et slikt miljø. Men når vi nå vet at den kan varme kroppen sin, er det naturlig å tenke at den kan jage smidige byttedyr som for eksempel blekksprut. Det er også mulig for den å migrere over store avstander, sier marinebiolog Nicholas Wegner ved NOAA.

Han understreker nok en gang at det aldri har blitt gjort en lignende oppdagelse tidligere.

- Aldri har noen funnet noe slikt i en fisks gjeller, sier han.

Tilfeldighet Flere andre fisker, deriblant haier og tunfisk, er satt sammen slik at de kan varme deler av kroppen sin - deriblant øyne og hjerne. Dette er derimot den første oppdagelsen av en fisk som kan varme hele kroppen.

National Geographic skriver at kroppstemperaturen vil ligge på omlag fem grader celcius. Det er med andre ord en lav temperatur sammenlignet med fugler og pattedyr, men det er en betydelig forskjell om man sammenlikner med artsfrendene.

Discovery forteller at oppdagelsen, som så ofte er tilfellet, ble gjort ved en tilfeldighet da forskerne oppdaget et intrikat nettverk av røde og blå blodlegemer i gjellene.

Deretter slapp de ut en fisk med en temperaturmåler som igjen fortalte dem at kroppstemperaturen til månefisken forble høyere enn vannet den svømte i.