Denne fjorden skal fylles av støv

Dersom Nordic Mining får lov til å utvinne rutil i Engebøfjellet. Havforsker frykter en miljøkatastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): En skogkledd bergknaus i den stille fjordbygda Vevring skjuler en ressurs som kan forandre bygda og fjorden for alltid. Her finnes en av verdens største forekomster av rutil — mineralet som blant annet brukes til å farge tannkrem, fiskepudding og iskrem hvitt, og som er mangelvare på verdensmarkedet.

Rutilforekomstene i Engebøfjellet ble kjent på 1970-tallet og i 2006 kjøpte Nordic Mining rettighetene. Nå har de lagt fram et kjempeprosjekt. Det kan gi 170 nye arbeidsplasser for fraflytningstruede Naustdal kommune og milliarder i kassa for gruveselskapet fra 2013 og 40 — 50 år fram i tid.

Les også: - Dette er den nye oljen

Sprenger fjell - dumper i sjøenMen prisen er høy. For å få ut de anslagsvis 250 millioner tonnene med malm, vil gruveselskapet sprenge bort toppen av fjellet og gjøre det om til et gigantisk steinbrudd, med veier og et servicebygg med egen sprengstoffabrikk. Oslo-firmaet er bare interessert i 100 000 — 150 000 tonn av massene. 95 — 97 prosent skal dumpes som søppel. Noe i den grønne dalen bak fjellet — mesteparten i et enormt deponi i Førdefjorden. Førdefjorden er nasjonal laksefjord og en av de reineste fjordene i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer