Denne flasken er verdt millioner

TROMSØ (Dagbladet): En million for hvert gram og en milliard kroner for hvert kilo: Det er den utrolige prisen forskningsbedriften Biotec ASA i Tromsø oppnår for ett av sine produkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det dreier seg om et kuldetilpasset rekeenzym som brukes innenfor genforskning, diagnostikk og rettsmedisin, forklarer administrerende direktør Gunnar Rørstad.

Samtidig dreier det seg også om det som trolig er landets aller mest lønnsomme eksportprodukt.

- Vi selger over hele verden, men hittil mest til USA og Tyskland. Det er riktig at vi oppnår en svært god enhetspris, men foreløpig er kapasiteten større enn etterspørselen, sier Rørstad.

Rekeskall

Suksessproduktet, som er utviklet ved den forskningsbaserte Tromsø-bedriften, er framstilt av avfallsprodukter fra rekeproduksjon, deriblant rekeskall. Råstoffet hentes fra rekefabrikken i Tromsø, litt lenger bort i gata.

Rekegener renses og isoleres i store prosesstanker som inneholder tinevann fra frosne reker.

Etter en omstendelig prosess blir flere tusen liter vann til en masse - som siden granskes i et laboratorium. Her skiller forskerne ut noen få og uhyre verdifulle gram. Biotec har også patent på genet for dette enzymet, og kan framstille det syntetisk ved hjelp av genteknologiske metoder - i tilfelle det skulle bli stans i rekefisket.

Ideen er smart og kostnadseffektiv, men det har tatt tid å utvikle den fram til et ferdig produkt.

- Dette bygger på meget avansert bioteknologisk forskning og er ikke gjort over natta, sier Rørstad.

Avslører forbrytere

Han forteller at selskapet arbeider med sikte på å få FBI (det føderale politiet i USA) til å benytte produktet i rettsmedisinske analyser.

Biotec ASA, som ble etablert i 1990 og fortsatt er under oppbygging, har i dag rundt 30 ansatte, mange av dem rekruttert fra Universitetet i Tromsø. I fjor hadde bedriften et overskudd på 6,5 millioner etter skatt. Dersom de lykkes med sitt nye produkt, vil gründerne i Tromsø bli mangemillionærer.

<B>SUKSESS:</B> I disse tankene utvikles landets mest lønnsomme eksportprodukt.