Du leser nå Dagbladet Pluss

- Denne forandrer spillereglene i solsystemet

En planet på «fosterstadiet» kan være vårt beste håp for å finne utenomjordisk liv.

GROVKORNET: De beste bildene så langt av dvergplaneten Ceres er kornete og i lav oppløsning. Når en romsonde besøker den lille kloden i 2015, kan det «forandre spillereglene i solsystemet», mener forskere. Foto: NASA/ESA
GROVKORNET: De beste bildene så langt av dvergplaneten Ceres er kornete og i lav oppløsning. Når en romsonde besøker den lille kloden i 2015, kan det «forandre spillereglene i solsystemet», mener forskere. Foto: NASA/ESAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt utenfor omløpsbanen til Mars ligger en merkelig liten sak som har havnet i skyggen av sine storebrødre.

Oppkalt etter den romerske gudinnen Ceres, er denne dvergplaneten kanskje den store kandidaten for å lete etter liv andre steder i solsystemet.

Kloden er ikke særlig større enn Texas, men kan ha hatt et stort hav og potensiale som hjem til utenomjordiske organismer. NASA selv beskriver den som en planet på fosterstadiet; den greide bare aldri å vokse seg stor nok.

- Slik jeg ser det, endrer Ceres spillereglene i solsystemet. Ceres er unik, sier NASA-forsker Britney Schmidt, et medlem av teamet som har sendt sonden Dawn ut mot det største objektet i asteroidebeltet, i et nettmøte, melder nettsteder astrobio.net.