- Denne fortjener nesten tittel som menneskets fjerneste slektning

En av verdens eldste eukaryote-organismer, «Collodictyon», kommer fra innsjøen Årungen rett ved E6 i Ås.

 HUNDRE MILLIONER ÅR:  -Collodictyon er blant de eldste eukaryote organismene vi kjenner, og ble skapt for flere hundre millioner år siden. Med denne organismen kan vi bedre forstå hvordan det tidlige livet på Jorda så ut, sier leder for MERG, Shalchian-Tabrizi til Dagbladet. Foto: MERG/UiO
HUNDRE MILLIONER ÅR: -Collodictyon er blant de eldste eukaryote organismene vi kjenner, og ble skapt for flere hundre millioner år siden. Med denne organismen kan vi bedre forstå hvordan det tidlige livet på Jorda så ut, sier leder for MERG, Shalchian-Tabrizi til Dagbladet. Foto: MERG/UiOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskergruppen Microbial Evolution Research Group (MERG) ved Universitetet i Oslo, mener de har funnet en av verdens eldste organismer, av samme type celler som mennesker er bygget opp av, skriver Appollon.

- Vi har funnet en ukjent gren av livets tre som holder til i Årungen. Det er unikt. Så langt har vi ikke kjennskap til andre grupper organismer som nedstammer nærmere roten av livets tre enn denne arten, sier førsteamuensis og leder av MERG, Kamran Shalchian-Tabrizi.

Menneskets slektning
Livets tre brukes ofte som forenkling på hvilke typer organismer som finnes på Jorda, og utelukker i denne sammenheng alle bakterietypene. Forskerne i MERG fant etter omfattende genprøver ut at organismen, Collodictyon som den heter, ikke passet inn inn i noen av de fem typene organismene, eller grenene, på livets tre. Organismen var verken sopp, alge, parasitt, plante eller dyr.

- Det er veldig interessant at den kommer så langt tilbake i tid. Vi er overrasket over å finne ut at den er så basal, og at den nesten fortjener tittelen som menneskets fjerneste slektning, sier professor og seniorforsker i MERG, Dag Klavenes til Dagbladet.

Forskerne skal nå undersøke om Collodictyon kan tilhøre en egen gren på livets tre, eller om den stammer langt tilbake fra en av de fem andre grenene.

- Eldste organisme
Livet på Jorda kan deles inn i to hovedgrupper, henholdsvis prokaryote og eukaryote arter. Førstnevnte, som eksempelvis bakterier, er den enkleste formen for levende organismer. Eukaryote arter, som dyr, mennesker, planter, sopp og alger har i motsetning til prokaryote arter ekte cellekjerner. Forskerne i MERG mener organismen de har funnet er avledet fra en av de aller eldste eukaryote organismene i verden.

- Collodictyon er blant de eldste eukaryote organismene vi kjenner, og ble skapt for flere hundre millioner år siden. Med denne organismen kan vi bedre forstå hvordan det tidlige livet på Jorda så ut, sier Shalchian-Tabrizi.

 KANNIBALISME:  I mangel på annen mat, jakter en større Collodictyon på en mindre organisme av samme type. - Dersom de er sultne og ikke har noen annen mat så tyr de også til kannibalisme. De spiser hverandre i mangel på annen mat, sier Shalchian-Tabrizi. Foto DK/MERG
KANNIBALISME: I mangel på annen mat, jakter en større Collodictyon på en mindre organisme av samme type. - Dersom de er sultne og ikke har noen annen mat så tyr de også til kannibalisme. De spiser hverandre i mangel på annen mat, sier Shalchian-Tabrizi. Foto DK/MERG Vis mer

- Vi har gjort en analyse av slektskapet til organismen som vi har funnet i Ås. Foreløpig ser det ut til at det er en ny type gruppe som vi ikke har visst om før. Vi har gjort svært tunge analyser, og foreløpig ser det ut til at det kan være en ny gruppe på livets tre. Det er ikke så ofte at man oppdager slike ting, og vanligvis finner man jo organismer som hører til andre grupper, sier Shalchian-Tabrizi.

Pæreformet
Mikroorganismen har forskerne funnet, er en encellet organisme med form som en pære, og den skal genetisk sett dele mange likhettrekk med menneskets egne celler. 

- Det er en encellet organisme, men ellers deler den mange likhetstrekk med våre celler, sier Shalchian-Tabrizi.

- Det er også veldig interessant hvordan den spiser. Den kan enten lage utvekster fra sin egen celle, som den bruker til å fange andre organismer, eller den kan spise fra en grop den har i cellen, sier Shalchian-Tabrizi til Dagbladet

Kannibalisme
Til tross for at organismen antas å være i slekt med mennesket, er den ikke noe sosialt dyr opplyser MERG-forskerne.

- Nei, de er ikke akkurat sosiale og de trives best alene. Dersom de er sultne og ikke har noen annen mat så tyr de også til kannibalisme. De spiser hverandre i mangel på annen mat, sier Shalchian-Tabrizi.

- Revolusjon
Man har kjent til organismen siden 1895, men har ikke tidligere kunne forske på den på samme måte som man kan nå, og har derfor ikke innsett hvor spesiell den er. Shalchian-Tabrizi forteller at de har jobbet med dataene som ga dem informasjon om organismen i flere år, og at de nå ser de fram mot å få nye resultater som vil si dem mer om den nye organismen.

- Vi er midt i en kjemperevolusjon hva gjelder å forstå livet på jorda og dets historie. Vi har fått ekstremt mye kraftigere verktøy, bedre teknologi og mer datakraft, noe som gjør oss i stand til å analyser mye mer data enn vi kunne før, på en mye raskere måte, sier han.

 KANNIBALISME:  På dette bildet har den den største Collodictyonen spist sin mindre slektning. Foto DK/MERG
KANNIBALISME: På dette bildet har den den største Collodictyonen spist sin mindre slektning. Foto DK/MERG Vis mer
 KANNIBALISME:  Fordøyelsen av måltidet har såvidt begynt. En plantonalge nederst i bildet svømmer forbi og bivåner det hele. Foto DK/MERG
KANNIBALISME: Fordøyelsen av måltidet har såvidt begynt. En plantonalge nederst i bildet svømmer forbi og bivåner det hele. Foto DK/MERG Vis mer