Denne fossilen kan ta oss 65 millioner år tilbake i tid

Fiskene kan gi oss detaljer om hva som skjedde da dinosaurene ble utryddet, tror forskere.

66 MILLIONER: Det mener forskerne er alderen på denne fisken. Foto: Robert DePalma / Kansas University / AFP
66 MILLIONER: Det mener forskerne er alderen på denne fisken. Foto: Robert DePalma / Kansas University / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var i Hell Creek i Nord-Dakota i USA at forskerne fant fossilen:

En fisk, som skal ha vært godt bevart, hadde glass i gjellene. Forskerne mener fossilen ble til da en meteoritt traff området ved Mexico, som igjen skapte en meteorstorm, ifølge rapporten.

- Denne fossilen er det første bildet vi noen gang har fått på de forferdelige øyeblikkene som utspilte seg etter at meteoritten traff - den mest ødeleggende hendelsen som noen gang har rammet jorda, heter det i rapporten.

Meteoritten utslettet store deler av jordas dyre- og planteliv. Det er antatt at den slo ned for omtrent 65 millioner år siden.

Tror dette bare er starten

Fisken ble angivelig drept av det plutselige, voldelige vannet meteornedslaget skapte i elva, skriver ABC News.

Ifølge forsker David Burnham er det sjelden man kommer over slike funn - rett og slett fordi fiskens biologi gjør at det er vanskeligere å bli en fossil.

FLERE FUNN: Forskerne fant flere fisker i området. Foto: Robert DePalma / Kansas University / AFP
FLERE FUNN: Forskerne fant flere fisker i området. Foto: Robert DePalma / Kansas University / AFP Vis mer

Og fiskene skal ha blitt begravet raskt, men ikke så raskt at de ikke rakk å puste inn steiner og annet materiale som slynges ut når det dannes et krater av den størrelsen som denne meteoren ville skapt.

Han tror at nettopp dette funnet bare er starten. Snart tror han vi vil finne dinosaurer, også - og finne ut nøyaktig hva det var som skjedde i kjølvannet av meteornedslaget.

FORSKERE: Robert DePalma og assistent Kylie Ruble. Foto: Robert DePalma / Kansas University / AFP
FORSKERE: Robert DePalma og assistent Kylie Ruble. Foto: Robert DePalma / Kansas University / AFP Vis mer

- Vi har skjønt at det har skjedd forferdelige ting på jorda etter meteornedslaget. Men ingen har funnet et bevis som dette. Folk sier at de er klar over at det var noe som drepte dinosaurene, men hvor er da skjelettene? Nå har vi skjelettene. Dette er ikke dinosaurer, men jeg tror vi kommer til å finne dem, sier Burnham.

Sjeldent funn

Vi gjør stadig nye funn som kan hjelpe oss å forstå mer om dyrene som en gang vandret på jorden og hvordan de ble utryddet.

I fjor omtalte Dagbladet et funn på den skotske øya Isle of Skye, der forskere fant sjeldne dinosaurfotspor.

Fotsporene er 170 millioner år gamle, og er funnet i en leirete, grunn lagune. Et av fotsporene er like stort som et bildekk, og tilhører en sauropod. Forskerne mener at denne sauropoden veide over 10 tonn og var 15 meter lang.

Det er gjort svært få fossilfunn som kan knyttes til akkurat denne epoken.

Flesteparten av sporene tilhører sauropoder, som er en gruppe dinosaurer som ofte omtales som «langhalser» og theropoder, som beskrives som en eldre fetter av Tyrannosaurus Rex.

Det som gjør fotsporene litt ekstra spesielle, og sjeldne, er at de er fra epoken mellomjura, som var for cirka 170 millioner år siden.

Det er gjort svært få fossilfunn som kan knyttes til akkurat denne epoken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer