Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne frosken hadde ingen sett på 150 år

Så dukket den plutselig opp igjen.

GJENOPPDAGET: Lenge fryktet man at frosken hadde dødd ut, men etter 150 år dukket den opp igjen. FOTO: EPA /S.D. BIJU / NTB scanpix
GJENOPPDAGET: Lenge fryktet man at frosken hadde dødd ut, men etter 150 år dukket den opp igjen. FOTO: EPA /S.D. BIJU / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I nesten 150 år skjulte den noe uvanlige frosken seg i de dype skoger, og forskere fryktet at den var utdødd.

Men nå har frosken som tidligere het Polypedates jerdonii, navnet kommer vi tilbake til, dukket opp igjen i junglene nordøst i India, skriver BBC.

Oppdagelsen ble gjort av den indiske biologen Sathyabhama Das Biju, med det velklingende kallenavnet «Den indiske froskmannen».

Forer rumpetrollene med egg
Det var i 2007 historien om gjenoppdagelsen startet.

- Vi hørte lyden av et fullt orkester fra tretoppene. Det var magisk. Selvfølgelig måtte vi undersøke, sier Biju.

Og orkesterlyden var frosken de hadde lett etter i lang tid.

Frosken er noe for seg selv. Hunnfroskene legger befruktede egg i hull i trærne og returnerer når egg har blitt til rumpetroll for å fore dem med ubefruktede egg. Biju og hans ekspedisjonsteam fant opp til 19 froskeegg i ett rumpetroll.

- Det er helt tydelig at de bare spiser morens egg, sier Biju til National Geographic.

Å fore avkommet med egg skal være ekstremt sjelden blant frosker.

Navnebytte
I motsetning til mange andre frosker så består menyen til de voksne eksemplarene av vegetasjon i stedet for insekter og larver.

Så var det dette med navnet, for den heter nemlig ikke Polypedates jerdonii lenger. Nye studier viser nemlig at frosken representerer en helt ny froskeslekt, og Biju bestemte seg dermed for å gi den et nytt navn.

Det nye navnet er Frankizalus jerdonii, oppkalt etter Bijus rådgiver ved Vrije universitet i Belgia, Franky Bossuyt.

Og hvordan klarte så frosken å holde seg skjult i så mange år? Trolig fordi frosken ikke lenger holder til der den sist ble observert, for 150 år siden og fordi den nå holder til i et område som biologer ikke har så god oversikt over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media