- Denne gangen er det mye verre

Helsemyndigheter har advart om at luftkvaliteten kan bli forverret.

ADVARER: Vulkanutbruddene kan føre til at aske i luften og nivåer av svoveldioksid øker og svinger i ulike områder. Hawaiis helsedepartement har advart innbyggere og besøkende om å forberede seg på innvirkning på luftkvaliteten. Foto: Marco Garcia / AP / NTB
ADVARER: Vulkanutbruddene kan føre til at aske i luften og nivåer av svoveldioksid øker og svinger i ulike områder. Hawaiis helsedepartement har advart innbyggere og besøkende om å forberede seg på innvirkning på luftkvaliteten. Foto: Marco Garcia / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sjeldne synet av to nabovulkaner som bryter ut samtidig ble enda mer forbløffende tirsdag da nye lavastrømmer fosset ned skråningene på Hawaii.

Mauna Loa, verdens største aktive vulkan, brøt ut denne uka for første gang på 38 år. Kilauea som også er i Hawaii, har hatt utbrudd i mer enn ett år.

Tirsdag ble to nye lavastrømmer sett strømme ned Mauna Loa, bare 33 kilometer fra hverandre, melder CNN.

Hawaiis helsedepartement har advart innbyggere og besøkende om å forberede seg på innvirkning på luftkvaliteten.

Alvorlig

KRITISK: Lava strømmer ned fra Mauna Loa tirsdag 29. november. Utbruddet har kuttet strømmen og tilgang til kritisk klimaverktøy. Foto: Marco Garcia / AP / NTB
KRITISK: Lava strømmer ned fra Mauna Loa tirsdag 29. november. Utbruddet har kuttet strømmen og tilgang til kritisk klimaverktøy. Foto: Marco Garcia / AP / NTB Vis mer

Utbruddene kan føre til at aske i luften og nivåer av svoveldioksid øker og varierer i ulike områder.

Utsatte grupper som barn, eldre og de med luftveisproblemer, bør redusere utendørsaktiviteter som forårsaker tung pust og redusere eksponeringen ved å holde seg innendørs og lukke vinduer og dører, råder helsedepartementet.

Vulkanske askeskyer kan også utgjøre en alvorlig luftfartsrisiko, redusere sikten, skade flykontrollene og til slutt føre til at jetmotorer svikter.

Southwest Airlines har kansellert fem flyginger til og fra Honolulu.

- Mye verre

En liten, fjerde sprekk åpnet seg over natta og sendte ut en liten mengde lava som kuttet både strøm og veitilgang til observasjonsanlegget i Mauna Loa, sier byrået.

Mauna Loas utbrudd har forårsaket strømbrudd og begrenser tilgangen til det viktige klimaverktøyet som brukes til å opprettholde den såkalte «Keeling Curve», daglige målinger av karbondioksidkonsentrasjon tatt ved Mauna Loa siden 1958.

UTSATT: Utbruddene fra vulkanen kan føre til at aske i luften og svoveldioksid øker og svinger i ulike områder. Utsatte grupper blir rådet til å holde seg innendørs. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
UTSATT: Utbruddene fra vulkanen kan føre til at aske i luften og svoveldioksid øker og svinger i ulike områder. Utsatte grupper blir rådet til å holde seg innendørs. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer

- Dette har stor betydning. Dette er sentralt i den nåværende forståelsen av klimautfordringene i verden, sier forskeren Ralph Keeling. Han er sønnen til Charles David Keeling som er mannen bak måleprogrammet Keeling-kurven.

Forskere prøver nå å finne et alternativ sted for utstyret. Det har bare vært noen få ganger avlesningene fra verktøyet har vært utilgjengelige. I 1984 ble de avbrutt av det forrige Mauna Loa-utbruddet. Forskere måtte installere en generator i observatoriet for å gjenoppta driften.

- Denne gangen er det mye verre, sier Keeling.

Kan endre seg raskt

Mauna Loas utbrudd førte til at guvernør David Ige signerte en nøderklæring tirsdag.

Ingen av vulkanene truer hjem eller nærliggende infrastruktur. Men statlige helsemyndigheter advarte om at luftkvaliteten kan bli forverret.

Bare én av tre vulkanske sprekker som åpnet på Mauna Loa mandag, slapp fortsatt ut lava tirsdag morgen, sier Hawaiis beredskapsledelse.

Vulkangass og tråder av vulkansk glass kan bli fraktet nedover med vinden.

Basert på tidligere hendelser, kan lavastrømmer endre seg raskt, viser den geologiske undersøkelsen i en mandagsoppdatering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer