Denne gangen er varselet om renteheving reelt: - Skal ikke så mye til før rentenivået dobler seg

Rentenivået kan bli hevet allerede i september, tror ekspert.

DIREKTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen taler til medlemmene av Norges Banks representantskap og en rekke inviterte gjester torsdag. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere ganger de siste åra har det blitt varslet at rentenivået i Norge skal opp, men så langt har oppgangen uteblitt.

Under sin årlige tale torsdag kveld varslet sentralbanksjef Øystein Olsen på ny at det er en renteoppgang på trappene.

- I år kan renten bli hevet for første gang på sju år - og det er et godt tegn, sa Olsen.

Kan bli dobbel rente

Og det er all grunn til å tro på en snarlig renteøkning, dersom ikke noe helt spesielt skjer, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

EKSPERT: Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
EKSPERT: Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Det viktigste budskapet i sentralbanksjefens tale er at det går mot slutten av lavrenteperioden, som har vært ekstrem. Man har varslet rentehevinger flere år på rad. Det har vært ropt mye ulv, ulv, men dette er «the real thing», sier Chen til Dagbladet.

Han regner med at man mot slutten av året, eller kanskje så tidlig som i september, kan komme til å se den første rentehevingen i Norge på sju år. Noe som igjen kan by på utfordringer.

- Gjeldsbelastningen er en helt annen enn for sju, ti eller femten år siden. Rentefølsomheten har blitt mye større. Det finnes nesten en generasjon boligeiere med mye gjeld, som ikke har opplevd eller skjønner at renta kan gå opp. Det skal ikke så mye til for at rentenivået kan doble seg, sier Chen, og legger til:

ØKONOMI: Hør hva næringstoppene mener om sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. Reporter: Karin Madshus / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Mange husholdninger som har strukket strikken langt, kan få trøbbel.

Renteøkning kan få store konsekvenser

Årsaken til renteøkningen er så enkel som at det går bedre med verdensøkonomien.

- Det er sjelden vi har sett såpass synkron vekst globalt, sier Chen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I USA har de hevet renta de to siste åra, og den kommer trolig til å bli hevet flere ganger også i år.

- USAs rentesettingsnivå er havnivået for resten av verdens rentenivå. Når de hever havnivået, så vil de trekke med seg alle andre, det være seg Europa, Japan og Asia. For Norges del er renteutviklingen i Europa aller viktigst, sier Chen.

- Finnes det noen smertegrense der rentenivået vil gi folk problemer?

- En dobling av rentenivået vil få store konsekvenser for norske husholdninger. Vi kan ikke se bort fra at renta kan komme opp på mellom tre og fire prosent om noen år. Da får du en nesten dobling av renteutgiftene. Unge som har tatt store lån er de som vil slite først da, sier Chen.

Vil ligge på lavere nivå

Men selv om nå renteutviklingen ser ut til å snu og peke oppover, vil det ikke komme opp på nivåer fra 10 til 20 år tilbake, varsler sentralbanksjefen.

- Vi må være forberedt på at rentene også i mer normale tider vil bli liggende lavere enn for et par tiår siden. De strukturelle trekkene som har brakt det nøytrale rentenivået ned globalt, vil ikke reverseres med det første, sa Olsen i sin tale.

- Det er noe de selv har vært årsak til, ikke Norges Bank i seg selv, men sentralbankene i verden. Folk har bygd seg opp mye gjeld, og det gjør også at rentefølsomheten er mye større. Hever du renta til et visst nivå vil det kunne bremse økonomien igjen. Og det vil de jo ikke, med mindre inflasjonen tiltar. Men det er en sammenheng mellom inflasjon og hvor godt det går i økonomien, sier Chen.

Sentralbanksjefen var mer positiv enn han har vært i de siste års taler torsdag. Han tegnet bilde av en økonomi i kraftig framgang.

- Internasjonal økonomi ser omsider ut til å kunne friskmeldes, etter en langvarig svekkelse som oppsto etter finanskrisen. Her hjemme har også veksten tatt seg godt opp, etter nedgangen som fulgte i kjølvannet av oljeprisfallet. Solide finansielle muskler på statens hånd har hjulpet godt. En selvstendig og fleksibel pengepolitikk har kunnet understøtte nødvendige omstillinger i norsk økonomi, sa Olsen.

ÅRSTALE: - Det er en tale som forteller at det går bra i norsk økonomi, sier finansminster Siv Jensen om sentralbanksjefens årstale. Reporter: Karin Madshus / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Mer normale lønnsoppgjør

Finansminister Siv Jensen var en av de mange samfunnstoppene som var til stede under Olsens tale. Hun mener sentralbanksjefens tale forteller at det går bra i norsk økonomi.

- Skal det fortsette å gå bra, må vi gjøre mer av det regjeringen allerede legger opp til. Vi må omstille for å skape nye arbeidsplasser og vekst, sier Jensen til Dagbladet.

Finansministeren tror også at åra med relativt magre lønnsoppgjør, også er forbi.

- Nå har vi jo hatt noen år med lav lønnsvekst. Det har vært magre lønnsoppgjør, der partene har tatt ansvar. Og det har jo folk merket. Men nå når det går bedre så er det jo noe som tyder på at vi får mer normale oppgjør framover, sier Jensen.

ÅRSTALE: Mange kjente fjes er til stede når sentralbanksjef Øystein Olsen holder sin årstale. Reporter: Karin Madshus / Video: Christian Roth Christensen / Redigering: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer