FÅR STØTTE: Vagforsker Frank Aarebrot går overfor Dagbladet ut i et varmt forsvar for Carl I. Hagen, og mener det er småling av Frp å ikke rydde plass til ham i Nobelkomiteen. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
FÅR STØTTE: Vagforsker Frank Aarebrot går overfor Dagbladet ut i et varmt forsvar for Carl I. Hagen, og mener det er småling av Frp å ikke rydde plass til ham i Nobelkomiteen. Foto: Lars Eivind Bones, DagbladetVis mer

«Denne gangen har Hagen virkelig grunn til å være forbannet»

Frank Aarebrot mener Siv Jensen og Frp kaster dritt på sin egen historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Valgforsker og statsviter Frank Aarebrot mener den gamle partihøvdingen for en gangs skyld har lov til å syte over avgjørelsen om å ikke rydde plass for ham i Nobelkomiteen.

- Jeg synes at han har blitt smålig behandlet. Denne gangen har han god grunn til å syte, sier Frank Aarebrot til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Blant annet fordi at hans politiske motstandere har plassert ham i et såpass viktig verv som i kommisjonen som skal revidere grunnloven. Da er det jo litt underlig at en mann som han ikke blir vurdert til å sitte i Nobelkomiteen av partiet hans, sier Aarebrot.

- Kaster dritt
Professoren i sammenlignende politikk mener det er stor forskjell på Hagens tidliger tapte slag om sentrale posisjoner og plassen partiet nå har valgt ikke å gi ham.

- Det at han ikke ble Oslo-ordfører var det jo velgerne som bestemte. Og at han ikke ble stortingspresident var det hans politiske motstandere som forhindret, sier han og forklarer:

- Jeg kan vanskelig se for meg at KrF hadde nektet Bondevik en plass i Nobelkomiteen. På en måte kaster Frp dritt på sin egen historie. En ting er at dette ikke har vært et stort år i Hagens liv, men som partiformann i 28 år, synes jeg de skulle vist ham større respekt, sier Aarebrot og legger til:

- Det er både smålig og respektløst.

- Dolket i ryggen
Aarebrot mener Siv Jensen har vært med på å dolke Hagen i ryggen politisk.

- Siv Jensen har uttalt seg litt statsmannsaktig. Siv Jensen kunne jo ikke forvente at han hadde reagert på en annen måte når hans egne dolket ham i ryggen.

- Jeg er først og fremst enig med Carl Ivar. Jeg synes hans beskrivelse virker veldig riktig, at Siv Jensen har hatt rikelig anledning til å informere ham i forkant. Jeg må si at Hagen svekker seg selv ved at han har sutret før, men jeg denne gangen har han virkelig grunn til å være forbannet.

- Unyansert
Valgforsker slakter de politiske kommentatorene for å ha vært "veldig unyansert".

- Jeg er overrasket over kommentarkorpset. En ting er at Hagen har ropt «ulv ulv» mange ganger, de har de i og for seg rett i. Men det de mister av syne er at det er snakk om Hagens eget parti.
 
- Alt det snakket om at man nå setter partidemokratiet på prøve i denne saken, synes jeg blir feil. Det som skjer i norsk politikk vanligvis er at det er vanlig å følge valgkomiteens innstilling fordi man oppfatter at partiledelsen står bak valgkomiteen. Å framstille det som at det er valgkomiteen alene som har innstilt på Hagen, blir å skyve stortingsrepresentantene foran seg, sier Aarebrot.

Siv Jensen vil ikke kommentere saken.

- SMÅLING:  Valgforsker Frank Aarebrot mener Siv Jensen og Frp kaster dritt på sin egen historie ved å ikke rydde plass til Carl I. Hagen i Nobelkomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- SMÅLING: Valgforsker Frank Aarebrot mener Siv Jensen og Frp kaster dritt på sin egen historie ved å ikke rydde plass til Carl I. Hagen i Nobelkomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer