Denne gangen tør de ikke skyte

Ny isbjørn sett på Island. Dansk hjelp er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For mindre enn to uker siden skapte en isbjørn stort oppstyr på Island. Det var rundt 20 år siden sist det var sett isbjørn på sagaøya og den 250 kilos tunge bamsen ble skutt da den nærmet seg bebyggelse.

Dyreverngrupper protesterte kraftig og mente bjørnen burde ha blitt fraktet tilbake til Grønland.

Har ikke truet folk

I går ble en ny isbjørn sett i samme område som sist, i nærheten av bygda Hrauni på nordkysten av Island. Siden den gikk i land i går formiddag har den gått rundt i et fuglereservat, spist egg og rasert området. Men den forholder seg rolig og har ikke gjort forsøk på å nærme seg folk, skriver Morgunblapip.is.

Karen Helga Steinsdsttir oppdaget isbjørnen da hun gikk tur med hunden sin i går formiddag. Hunden stakk av og løp bjeffende inn mot fuglereservatet.

- Hunder har ikke lov til å være der fordi de forstyrrer fuglene. Jeg fikk stoppet han og tatt han i bånd. Da så jeg noe hvitt oppi bakken. Plutselig løftet isbjørnen hodet og så på meg. Da var den bare 100 meter unna. Jeg ble dødsredd, sier hun til mbl.is.

Hun løp så hjem og varslet politiet.

Danskene kommer

GLEFSER I SEG FUGL: Isbjørnen som har forvillet seg over til Island oppholder seg foreløpig i et fuglereservat der han spiser fugleegg og fugler. Myndighetene håper de klarer å bedøve han og frakte han tilbake til Grønland. Foto: mbl.is/rax
GLEFSER I SEG FUGL: Isbjørnen som har forvillet seg over til Island oppholder seg foreløpig i et fuglereservat der han spiser fugleegg og fugler. Myndighetene håper de klarer å bedøve han og frakte han tilbake til Grønland. Foto: mbl.is/rax Vis mer

Sist fikk politiet kritikk for å ha sluppet folk altfor nærme isbjørnen og dermed provosert fram beslutningen om å skyte den. Nå har befolkningen i området fått beskjed om å holde seg innendørs. Politiet har satt opp sperringer og avventer ordre om hva de skal gjøre med den uvanlige gjesten.

Myndighetene har fått løfte om hjelp fra Københavns Zoologiske hage og sjefsveterinæren deres skal reise til Island i dag eller i morgen med et bur.

- Veterinæren skal bedøve isbjørnen og ha med seg en isbjørnkasse. Deretter er det opp til de islandske myndigheter hva de vil gjøre, sier visedirektør i København Zoo, Bengt Holst til politiken.dk.

Foreløpig vet man hverken kjønn eller alder på isbjørnen. Hvis den er ung og frisk kan det være aktuelt å bringe den tilbake til områdene i Grønland der man finner isbjørner. Men dette er ikke ukomplisert, sier Holst.

- Da vil den etter all sannsynlighet komme til et område der den ikke har vært før. Isbjørnene har jaktterritorier og den risikerer å måtte kjempe mot andre bjørner. Man kan ikke sette den ut hvor som helst, forklarer han til den danske avisa.

Holst er bekymret for at isbjørnen føler seg utrygg når den er på ukjent territorium.

- Hvis mennesker kommer tett på den kan den være farlig, sier han.

Ingen enkel operasjon

Distriktsveterinær Egill Thorri Steingrímsson i Reykjavik sier de vil prøve å bedøve isbjørnen gjennom å gi den mat med bedøvelsesmiddel.

- Vi har ikke tidligere erfaringer med dette og har ikke laget noen endelig plan. Men jeg håper virkelig at det er mulig å redde bjørnen, sier han.

Politiet på stedet har imidlertid tilllatelse til å skyte isbjørnen hvis den viser tegn til å angripe mennesker.

Miljøvernminister Thorunn Sveinbjarnardsttir håper hjelpen fra Danmark vil bidra til å redde isbjørnen.

Men hun understreker at det ikke er enkelt å bedøve en isbjørn og holde den bedøvet under hele transporten til Grønland.

Kan svømme 100 km

Danmarkstredet skiller Island og Grønland og er bare 290 kilometer bredt på det smaleste. Professor Pall Hersteinsson ved Universitetet i Reykjavik sier isbjørner ofte oppholder seg øst på Grønland, og at isflak kan løsne og flyte over til Island.

Isbjørner er også i stand til å svømme svært langt, opptil 100 kilometer, ifølge Hersteinsson.