I HAVET: Utenfor norskekysten er seksten slike «badeballer» observert de siste årene. Forskerne vet ikke med sikkerhet hva den halvannen meter store ballen inneholder, men det kan være gelé for å beskytte egg fra en akkar. Video: Erling Svensen. Vis mer

Mystisk geléball

Denne geléballen får forskerne til å klø seg i hodet

Nesten utelukkende observert langs kysten i Norge. - Vi vet ikke hva den er, sier havforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den var cirka halvannen meter i diameter, sier Erling Svensen.

Det er han som har fanget videoen der han møtte på en stor geléball da han var ute og dykket i juni i år.

Undervannsfotografen er kanskje den eneste i Norge som har observert geléballen to ganger. En gang i sommer som videoen viser, og en gang utenfor Hardanger for elleve år siden.

DYKKER: Erling Svensen er undervannsfotograf. Han har sett geléballen ved to anledninger.
DYKKER: Erling Svensen er undervannsfotograf. Han har sett geléballen ved to anledninger. Vis mer

- Jeg ble ganske sjokkert første gang jeg så den, for jeg visste ikke hva det var, sier han til Dagbladet.

Nå i sommer observerte han den på nytt, denne gangen i vannet utenfor Egersund. Han vet fortsatt ikke sikkert hva det er, men lener seg mot forskernes teori om at det kan være et egg fra en blekksprut.

Flere dyr bruker gelé som beskyttelse til egg

- Det er som en oppblåst geléball, og vi prøver å finne ut om den inneholder små egg eller embryoer. De kan være så små at de er vanskelige å se, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Gro van der Meeren.

De har ikke tatt prøver av ballene, og er fortsatt veldig usikre på hva det kan være. van der Meeren tror innholdet er mer tyntflytende og at ballene har en tykkere hinne.

Hun sier det finnes flere dyr i havet som bruker gelé for å beskytte eggene sine, men de mistenker at disse ballene kommer fra akkarer.

- De bruker armene som en kurv og blåser opp en boble de legger eggene i, forklarer van der Meeren.

Akkarer er en vanlig tiarmet blekksprut-art som er utbredt i hele Atlanterhavet. Den kan bli 50-70 centimeter lang.

Observert 16 ganger i Norge

Både Havforskningsinstituttet og flere andre forskerinstitusjoner er interessert i å høre mer om ballene. Til nå kjenner de til 18-19 observasjoner, hvorav 16 er fra Norskekysten, to fra Sverige og en fra Alaska.

- Over halvparten er gjort i løpet av denne sommeren, men vi vet ikke hvorfor det er flere observasjoner i år enn før, sier forsker Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Hun sier nærhet til Norskerenna og Atlanterhavet gjør det naturlig at de dukker opp langs norskekysten. Nå sammenligner forskerne hvor ballene er observert med havstrømmer i området for å finne ut hvor de kommer fra og hvor de ender.

Ønsker DNA-prøve av ballene

Ballene er for det meste observert på 15-20 meters dyp og oppover, og for det meste av dykkere. Den siste observasjonen ble gjort fra båt nå i slutten av august.

- Dette var utenfor Tustna i Nordmøre, så dette er den nordligste observasjonen som er gjort, sier forskeren.

Dersom noen observerer gjenstanden ber hun om at de forsiktig tar en prøve av den. Havforskningsinstituttet må nemlig få tatt en DNA-prøve for å kanskje kunne fastslå akkurat hva det er.

- Vi forskere ønsker å vite så mye som mulig om havet, men det er også mye vi ikke vet. Derfor er vi avhengige av hjelp fra publikum, avslutter van der Meeren.