Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne giftige «Blå Dragen» har skylt opp på ei strand i Australia. Lever av 30 meter lange maneter

Uhyre sjeldent funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). Ved første øyekast ser kanskje skapningen med det latinske navnet Glaucus atlanticus ut som noe som hører hjemme i Pokemon-universet eller en eventyrfilm, men den sjeldne sneglen er høyst virkelig.

Forrige uke skylte sneglen, som går under tilnavnet «Blå Drage», opp på ei strand i Australia.

Uvanlig funn Det er ytterst uvanlig at sneglen, som bare måler et par centimeter, dukker opp helt inne ved kysten da de vanligvis flyter på havstrømmene langt til havs.

Lucinda Fry dokumenterte funnet med mobiltelefonen sin og delte funnet med Gold Coast Bulletin, men hun tok heldigvis ikke på den. Om det var på grunn av kunnskap eller tilfeldigheter vites ikke, men den blå dragen er nemlig svært giftig.

I motsetning til de fleste andre giftige skapninger, produserer ikke Glaucus Atlanticus sin egen gift - den absorberer den fra sine byttedyr.

På dietten til den tilsynelatende harmløse sneglen står blant annet de enorme brannmanetene kjent som portugisiske krigsskip.

Portugisiske krigsskip (Physalia physalis) hører til ordenen blæremaneter, og består ifølge Store norske leksikon av en mengde enkeltindivider. 

En slik koloni kan få opptil 30 meter lange nesletråder som kan lamme et menneske helt, og luftblæra som driver på overflaten kan bli stort som hodet på et barn, står det i leksikonet.

- Veldig smertefullt Den blå dragen er immun mot giften til kjempemaneten, og lagrer den mest konsentrerte giften for egen bruk i de fjærlignende ekstremitetene.

Nettopp fordi sneglen konsentrerer giften ytterligere, kan et stikk være enda kraftigere enn det maneten kan levere.

- Jeg har håndtert dem tidligere og ble ikke stukket, men jeg vil ikke anbefale noen å plukke dem opp. De kan ha et veldig smertefullt stikk, sier marinbiolog Kylie Pitt til Gold Coast Bulletin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media