STORE KREFTER: Det blir spekulert i alt fra monsterbølger til ubåter og terrorangrep etter at supertankeren «M.Star» ble påført disse skadene i går morges. Foto: REUTERS
STORE KREFTER: Det blir spekulert i alt fra monsterbølger til ubåter og terrorangrep etter at supertankeren «M.Star» ble påført disse skadene i går morges. Foto: REUTERSVis mer

Denne gigantiske bulken er et mysterium

- Kan ha vært fremmed ubåt, ifølge kapteinen på den japanske supertankeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det japanske rederiet Mitsui OSK Line har hyret inn en ekspert på militære våpen i et forsøk på å finne ut hva som egentlig skjedde med supertankeren «M.Star» i går.

Tankskipet, lastet med 270 200 tonn råolje - mer enn to millioner fat, var på vei fra Qatar til Japan gjennom Hormuzstredet utenfor Oman da et voldsomt sammenstøt rystet fartøyet.

Én i besetningen ble lettere skadd, men kollisjonen førte heldigvis ikke til oljelekkasje.

- Vet ikke Over et døgn etter hendelsen er det full forvirring om hva som forårsaket skadene på skipet.

- Det vi vet er at det var en form for kollisjon. Vi vet ikke hva det var, uttalte kapteinen på «M.Star», Mousa Mourad, på en pressekonferanse i dag ifølge Reuters.

Like etter hendelsen i går sendte rederiet ut en pressemelding der de konkluderte med en «eksplosjon forårsaket av et ytre angrep». Havnemyndighetene i De forente arabiske emirater, Iran og Oman hevdet på sin side det dreide seg om en uvanlig monsterbølge.

GIGANTISK: M/V «M.Star» er 333 meter lang og hadde mer enn to millioner fat råolje ombord da skipet ble stoppet av det mystiske sammenstøtet ved Persiabukta. Foto: MITSUI OSK LINE
GIGANTISK: M/V «M.Star» er 333 meter lang og hadde mer enn to millioner fat råolje ombord da skipet ble stoppet av det mystiske sammenstøtet ved Persiabukta. Foto: MITSUI OSK LINE Vis mer

Mourad bidro i dag ikke til å dempe spekulasjonene.

- Det er mulig det var en ubåt eller en sjømine, sier kapteinen.

- Ikke jordskjelv Den amerikanske marinen har opplyst at ingen fartøy fra USA eller noen av deres allierte var i nærheten da sammenstøtet skjedde. Dermed er mistanken kastet på blant annet militære fartøyer fra Iran, uvanlig velutrustede pirater og terrororganisasjoner.

Inntrykket av at noen har noe å skjule er ikke svekket etter at jordskjelveksperter i dag sådde tvil om monsterbølge-utspillet støttet av de tre landene ved Hormuzstredet.

Ifølge amerikanske USGS var det i går ikke registrert noen jordskjelv over 2,5 på Richters skala siden lørdag, og tsunamivarslingssenteret i Stillehavet (PTWC) har ikke måttet advare mot tsunamier på halvannen måned.

Den australskje jordskjelveksperten Mike Sandiford mener den eneste plausible bølgeforklaringen er et underjordisk skred, ifølge CNS News.

VOLDSOMT SAMMENSTØT: Skipet fikk skader også innvendig.
VOLDSOMT SAMMENSTØT: Skipet fikk skader også innvendig. Vis mer

Det rokker uansett ikke ved at en i besetningen på «M.Star» fortalte at han så et lysglimt i horisonten like før det enorme skipet ble truffet av noe - eller traff noe.

Ingen av teoriene i supertanker-saken er egnet til å berolige rederier, oljeselskaper og andre som er avhengige av det som er en av verdens viktigste sjøruter.  Hormuzstredet forbinder oljerike stater som Saudi-Arabia og Kuwait med eksportmarkedene, og rundt 40 prosent av all olje som er i handelen passerer gjennom det, ifølge BBC.

Området ligger i utgangspunktet langt fra steder der pirater har operert tidligere, men den mistenkelige aktiviteten i stredet skal ha økt den siste tida. Samtidig har eksperter lenge fryktet et terrorangrep mot en oljetanker i en av de viktige skipsleiene, noe som trolig ville fått katastrofale miljømessige og økonomiske konsekvenser.

M.Star ligger nå til kai i Fujairah i De forente arabiske emirater der skadene blir undersøkt nærmere.

Denne gigantiske bulken er et mysterium