Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne gigantiske fuglen vandret rundt i Arktis for 53 mill. år siden

Fossiler fra Gastornis funnet på Ellesmereøya i Polhavet.

 GASTORNIS-MODELL:  En skulptør legger siste hånd på verket før skulpturen av den gigantiske vingeløse Gastornis-fuglen ble avduket i en skulpturpark i Karrantza utenfor Bilbao i Spania. Nå er dens eksistens i Arktis for 53 millioner år siden påvist. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GASTORNIS-MODELL: En skulptør legger siste hånd på verket før skulpturen av den gigantiske vingeløse Gastornis-fuglen ble avduket i en skulpturpark i Karrantza utenfor Bilbao i Spania. Nå er dens eksistens i Arktis for 53 millioner år siden påvist. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det er offisielt». Slik starter universitetet i Colorado Boulders pressemelding om sitt store gjennombrudd: fossiler funnet på Ellesmereøya i Polhavet i Canada som bekrefter at den gigantiske fuglen Gastornis eksisterte i Arktis-området.

Fuglen hadde et hode på størrelse med et hestehode, og vandret rundt på Ellesmereøya i Arktis for 53 millioner år siden. Den var ikke i stand til å fly.

Et tåbein var alt forskerne trengte for å bevise at den om lag 180 centimeter høye fugleskapning en gang blant annet holdt til i nordområdene, men det tok nesten fire tiår.

Funnet på tåbeinet Tåbeinet ble nemlig funnet på 70-tallet, skriver The Guardian, men det var først nå at forskere fra det amerikanske universitetet i samarbeid med kinesiske forskere, klarte å bekrefte at det stammet fra Gastornis-fuglen.

Det gjorde de ved å sammenligne tåbeiet med et annet fossil funnet i Wyoming i USA, og var nær sagt prikk like, ifølge forskerne.

- Jeg kunne ikke skille Wyoming-eksemplaret fra eksemplaret fra Ellesmereøya selv om det ble funnet omtrent 4000 kilometer lenger nord, sier Professor Thomas Stidham ved Det kinesiske vitenskapsakademiet i Beijing, ifølge den britiske avisa.

Varme Arktis Men for 53 millioner år siden var Arktis et veldig annerledes sted. Da var Antarktika og Australia fremdeles koblet sammen og temperaturene globalt var uvanlig høye.

Det resulterte i at verden var nær sagt is-fri, og Ellesmereøya ikke var det kalde stedet det er nå, men mer et slags varmt sump-landskap.

Forskningsrapporten som i detalj beskriver gjennombruddet, er publisert i tidsskriftet Scientific Reports og stiller flere spørsmål ved adferden til Gastornis.

Kan ha vært trekkfugl Forskerne tror det er mulig at den store fuglen kan ha vært en trekkfugl som la på vei sørøver under de mørke og kalde vintrene i Arktis. Arten ble lenge ansett som en kjøtteter, men nyere forskning antyder at fuglen trolig var en planteeter.

Å finne fossiler etter fugl er ifølge Jaelyn Eberle, forsker ved universitetet i Colorado Boulder, svært sjeldent. Hun medgir at forskerne ikke er sikre på om Gastornis levde i Arktis hele året eller ikke.

- Det er noen sjøender som tilbringer hele vinteren i Arktis, og vi ser mange flere forskjellige arter av vannfugl som bare er i Arktis om våren og sommermånedene, sier Eberle.