Denne gigantmaskinen kan løse verdens energiproblemer

Verdens største fusjonsreaktor snart klar til bruk.

VERDENS STØRSTE: Dette er den tyske fusjonsreaktoren W7-X, som trolig er klar til bruk i slutten av denne måneden. Photo: Stefan Sauer / DPA / NTB scanpix
VERDENS STØRSTE: Dette er den tyske fusjonsreaktoren W7-X, som trolig er klar til bruk i slutten av denne måneden. Photo: Stefan Sauer / DPA / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter 1,1 millioner arbeidstimer, ble verdens største fusjonsreaktor ferdig i Tyskland i fjor. Nå, etter mer enn et år med tester ved Max Planck Institute for Plasma Physics, er maskinen snart klar til bruk.

Det kan skje i slutten av denne måneden, skriver Science.

Reaktoren kalles W7-X. Den er over 15 meter i diameter og tok 19 år å ferdigstille.

- Stort potensiale I stedet for å splitte atomer, som dagens atomreaktorer, fusjoneres de. Det vil si at de smelter sammen og danner energi, forklarer Nils Bøhmer, atomekspert og daglig leder i Bellona. Dette minner om prosessene som skjer på sola.

- Dette gir et veldig stort energipotensiale. Hvis man får en sånn maskin til å virke, vil man langt på vei ha løst energiproblemene i verden. Det er i hvert fall det teorien viser, sier Bøhmer til Dagbladet.

KONTROLERT FUSJON: Maskinen fusjonerer atomer i stedet for å splitte dem. Prosessen kalles også kjernesammensmelting. Foto: Max Planck Institut For Plasma Physics / NTB scanpix
KONTROLERT FUSJON: Maskinen fusjonerer atomer i stedet for å splitte dem. Prosessen kalles også kjernesammensmelting. Foto: Max Planck Institut For Plasma Physics / NTB scanpix Vis mer

Denne type maskiner er svært vanskelige å bygge. Bare et fåtall lignende fusjonsreaktorer er blitt bygget, og få av disse er igjen blitt ferdigstilt.

- De har holdt på med fusjonsreaktorene i lang tid. Hovedproblemet er at det trengs høy temperatur og høyt trykk samtidig. De skal ha temperaturer høyere enn det som er på sola. Det er klart det krever mye av teknologien, sier Bøhmer.

Tilgjengelig etter 2050 I Frankrike pågår for tida et internasjonalt forsøksprosjekt med en fusjonsreaktor, men denne er av typen som på fagspråket kalles «tokamak». Det finnes over 30 slike maskiner i verden per dags dato. Problemet med disse er at de krever mer energi enn de skaper.

- Den tyske maskinen er bedre på en del områder, men jeg tror det tar en stund før begge disse maskinene er funksjonelle. Man håper at de blir kommersielt tilgjengelige en gang mellom 2050 og 2100, sier Nils Bøhmer.

- Jeg tror ikke den tyske maskinen nødvendigvis framskynder den revolusjonen, men energipotensialtet er veldig stort når man får dette til å virke. Dette vil være revolusjonerende når man ser på energiproduksjon, sier han.

Miljøvennlig I tillegg til at energipotensialtet er stort, virker det som miljøkonsekvensene er relativt små. Det vil for eksempel på langt nær være de samme avfallsproblemene som ved tradisjonelle atomkraftverk.

KREVENDE JOBB: Det har tatt 19 år å ferdigstille reaktoren. Foto: Stefan Sauer / DPA / NTB scanpix
KREVENDE JOBB: Det har tatt 19 år å ferdigstille reaktoren. Foto: Stefan Sauer / DPA / NTB scanpix Vis mer

- Én ting er imidlertid å få til dette i et lite tidsrom i en liten skala. Det er noe helt annet å få dette til å virke over lengre tid og bli en stabil, kommersiell strømleverandør. Derfor vil teknologien trolig ikke være tilgjengelig før 2050, sier Bøhmer.

- Men plutselig skjer det noe så man får en helt annen utvikling.