Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne gjengen står bak et av historiens mest spektakulære juveltyverier

Minner mer om en bridgeklubb enn en innbruddsbande.

GJENGEN: Dette er de sju personene som nå er funnet skyldig i det spektakulære innbruddet i Hatton Garden. Fra venstre Terry Perkins, John Collins, Daniel Jones, Brian Reader, Hugh Doyle, William Lincoln og Carl Wood. Foto: AFP PHOTO / MPS / NTB Scanpix
GJENGEN: Dette er de sju personene som nå er funnet skyldig i det spektakulære innbruddet i Hatton Garden. Fra venstre Terry Perkins, John Collins, Daniel Jones, Brian Reader, Hugh Doyle, William Lincoln og Carl Wood. Foto: AFP PHOTO / MPS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 7. april i fjor kom de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit tilbake på jobb etter det som helt sikkert var en velfortjent påskeferie.

Mange hadde sikkert tilbragt tid med familien, kanskje reist bort - alt for å slappe av. Men synet som møtte dem denne aprilmorgenen fikk nok blodtrykket tilbake til førferie-nivå ganske raskt.

I den ene veggen i hvelvet gapte et stort hull mot de sjokkerte morgenfuglene, og på innsiden fikk de sin verste frykt bekreftet.

En rekke av bankboksene var tomme, og verdier for nesten 180 millioner kroner var sporløst forsvunnet. Det samme var gjerningsmennene.

Historisk Det tok ikke lang tid før den britiske tabloidpressen mobiliserte som bare den kan. Spaltemeter på spaltemeter ble skrevet og dramatiske bilder brettet ut over side etter side etter det spektakulære innbruddet i den engelske hovedstadens diamantdistrikt.

Fortvilede kunder klagde sin nød. Smykkeforhandlere hadde mistet halvparten av vareutvalget, mens andre fryktet at familiejuvelene var borte for alltid.

Brekket ble raskt ble klassifisert som det største juveltyveriet i britisk historie, og det eneste politiet hadde å gå på var overvåkningsbilder av synderne iført støvmasker og anleggshjelmer.

TO METER: Innbruddstyvene tok seg gjennom den to meter tykke betongveggen i hvelvet ved hjelp av sofistikert verktøy. Foto: REUTERS/Metropolitan Police/Handout via Reuters/NTB Scanpix
TO METER: Innbruddstyvene tok seg gjennom den to meter tykke betongveggen i hvelvet ved hjelp av sofistikert verktøy. Foto: REUTERS/Metropolitan Police/Handout via Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Det skulle vise seg å være nok.

Sju arrestert Den 19. mai slo over 200 politibetjenter til mot tolv adresser i Nord-London og i Kent. Sju personer ble pågrepet. Torsdag ble alle ifølge BBC funnet skyldig i ranet som hadde gitt både Egon Olsen og Daniel Ocean gåsehud.

Tyvene tok seg ned til hvelvet via heissjakten, før de tvang opp dørene og omsider kom fram til den to meter tykke betongveggen.

Takket være avansert verktøy i 100 000 kroners-klassen boret de seg inn, og kunne i fred og ro ta med seg det de måtte ønske seg av verdisaker.

Nettopp derfor var det mange som fikk hakeslepp da de fikk se hvem som nå er dømt for det spektakulære innbruddet.

«Bridgeklubb» De sju, Brian Reader (76), Danny Jones (60), John Collins (75), Terry Perkins (67), William Lincoln (60), Hugh Doyle (48) og Carl Wood (58) ble alle funnet skyldige, og setter man sammen bildene som ble tatt etter arrestasjonene, minner mer om en bridgeklubb enn en gruppe hardbarkede kriminelle.

Ifølge politiet har de alle en og annen svart flekk på sine respektive rulleblad, og nettopp den høye alderen kan også ha blitt deres bane.

Ifølge The Guardian var tyvene ikke klar over at politiet kunne avlytte telefoner og bilene deres, og i løpet av mai røpte de seg.

THE CASTLE: Banden brukte puben The Castle som møteplass og base for sine operasjoner. Foto: NTB Scanpix
THE CASTLE: Banden brukte puben The Castle som møteplass og base for sine operasjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene forteller også at banden brukte lang tid på å planlegge brekket, og at de brukte puben «The Castle» som en slags base for sine operasjoner.

- Du kan nærmest se for deg spenningen og gleden de har følt ved å planlegge dette. Jeg tipper at de ble mer gira jo mer de snakket om det. Dette var deres siste jobb. En drømmejobb. Adrenalinkicket ved å gjennomføre noe slikt er enormt, og det vil gi høy status i enkelte miljøer, sier David Wilson, som er professor i kriminologi ved universitetet i Birmingham til BBC.

Mesteparten av byttet ble beslaglagt under arrestasjonen, mens en ikke ubetydelig del ble funnet i graven til en slektning av Danny Jones.

Som på film Historien om store ran og tyverier har en mystisk tiltrekningskraft veldig mange, og både fiktive og reelle varianter har opp igjennom historien vært kilde til noen av de største suksessene på det store lerretet.

«Heat», «The Italian Job», «Nokas», «Reservoir Dogs» og «Oceans Eleven» m.fl. er bare noen av kassasuksessene som er inspirert av virkelighet såvel som livlig fantasi.

Men det spørs nok om ikke historien om det som skjedde i London i påsken også kommer til å bli opphav til et liknende eventyr, noe The Telegraph allerede har spekulert i.

Enkelte ting tyder også på at de godt voksne innbruddstyvene har hentet inspirasjon fra fiksjonens verden.

«Svart Ekko» I 1992 ga den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly ut sin debutroman, «Svart Ekko». Boka omhandler et spektakulært bankran, og Hoskins selv så flere likheter mellom påskeranet i London, og det Connelly i sin tid skisserte.

- Akkurat som i boka ble kuppet gjennomført i løpet av en langhelg, og ble først oppdaget tirsdagen etter at alle hadde kommet tilbake på jobb. Det finnes flere paralleller, blant annet rundt detaljer om at alarmen ble utløst flere ganger. Likhetene er utrolige og får meg til å lure på om tyvene har lest boka, sa Hoskins til avisa The Australian (krever innlogging).

- «Svart Ekko» er en fiktiv skildring av et bankran i Los Angeles i 1987. Et ran politiet ikke lykkes med å løse.

Smart operasjon Bøkene var basert på flere ran gjennomført i Los Angeles på 1980-tallet av en gjeng som fikk tilnavnet «Hullet i bakken»-gjengen.

I 1986 lagde de hull i et avløpsrør for regnvann, før de gravde seg 30 meter gjennom bakken til de var under hvelvet i First Interstate-banken. Deretter gravde de seg opp, og tømte hvelvet uten videre forstyrrelser. De kom seg unna med 270 000 dollar i kontanter og verdisaker for opptil 2,5 millioner dollar. Blant annet en skisse av Henri Matisse.

Hoskins fortalte til engelske Daily Mail at dersom ranerne har brukt boka som inspirasjon, er ikke det dumt av dem.

- Selv et tyveri av denne typen naturligvis er grusomt for ofrene, så tror jeg alle kan si seg enige i at det er en veldig smart operasjon. Boka «Svart Ekko» forteller om en veldig smart måte å gjennomføre et ran på, legger han til.

GRAV: Mesteparten av byttet ble beslaglagt under arrestasjonen, mens en ikke ubetydelig del ble funnet i graven til en slektning av Danny Jones. Foto: NTB Scanpix
GRAV: Mesteparten av byttet ble beslaglagt under arrestasjonen, mens en ikke ubetydelig del ble funnet i graven til en slektning av Danny Jones. Foto: NTB Scanpix Vis mer
LÆREBOK: Denne boka ble funnet på samme adresse som arrestasjonene ble gjort. Mye tyder på at banden brukte denne for å finne ut hvordan politiet jobbet i slike saker for best å kunne slippe unna. Foto: NTB Scanpix
LÆREBOK: Denne boka ble funnet på samme adresse som arrestasjonene ble gjort. Mye tyder på at banden brukte denne for å finne ut hvordan politiet jobbet i slike saker for best å kunne slippe unna. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media