- Denne gjengtoppen (27) kan bli drept når som helst

Politiet har liste med minst 10 mulige attentatmenn, alle med tilgang på maskinpistoler. - Det har ikke skjedd noe så langt, sier mannen til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En norskpakistansk oslomann som tidligere har blitt skutt og skutt på fra B-gjenghold, samarbeider nå med nettopp B-gjengen, men skal være i livsfare for angrep fra sine tidligere partnere i Young Guns-miljøet.

Politiets drapsliste

Dagbladet.no skrev tidligere i dag at gjengmiljøet på ingen måte er nedkjempet. Det til tross for at Rasool-brødrene, regnet som lederne av B-gjengen, fra imorgen av sitter på tiltalebenken i en omfattende «mafiarettssak» og gjengene sett under ett har tiltrukket seg mindre oppmerksomhet i år enn tidligere.

Men gamle og nye konflikter ulmer også akkurat nå, og politiet frykter at særlig én av feidene kan ende med plutselige dødsfall når som helst:

Dagbladet.no kjenner til at den 27-år gamle tidligere straffedømt mannen med en lang forhistorie i gjeng-Oslo nå bor på hemmelig adresse i hovedstaden. Politiet mener på bakgrunn av etterretningsopplysninger at familiemannen er i konstant livsfare, og etter at han ble løslatt fra fengsel for rundt et halvt år siden er det gjort flere tiltak i et forsøk på å beskytte ham - delvis mot mannens vilje.

Truslene regnes som så reelle at oslopolitiet har forberedt seg detaljert på hva de skal gjøre om 27-åringen blir skutt.

«Med bakgrunn i «gjeng-galleriet» mistenker vi at flg. personer i prioritert rekkefølge kan være potensielle gjerningsmann/-oppdragsgivere», heter det i et notat som er en del av politiets beredskap.

Så følger etter det Dagbladet.no erfarer en liste på hele ti personer i prioritert rekkefølge. Flertallet av dem er Young Guns-skikkelser, men enkelte av mennene som skal være i stand til å drepe - enten av egeninteresse eller på oppdrag fra andre - er i utgangspunktet ikke regnet som sentrale gjengmedlemmer.

EGENRÅDIG BRØDRETRIO: Disse tre mennene leder en egen antatt kriminell gruppe som samarbeider med B-gjengen men også opererer på egenhånd. 27-åringen i midten skal være i livsfare. Montasje: Dagbladet.no
EGENRÅDIG BRØDRETRIO: Disse tre mennene leder en egen antatt kriminell gruppe som samarbeider med B-gjengen men også opererer på egenhånd. 27-åringen i midten skal være i livsfare. Montasje: Dagbladet.no Vis mer

Ifølge politiet har samtlige ti menn enkel tilgang på både pistoler og automatvåpen.

Om noe skulle skje med den 27 år gamle fienden deres, vil bevæpnede politipatruljer umiddelbart rykke ut over hele Oslo for å anholde mennene på lista.

- Er ute av miljøet

Dagbladet.no har fått bekrefter at den overhengende faren for et anslag mot 27-åringen etter politiets oppfatning er tilstede også i dag.

Selv tar mannen situasjonen med fatning.

- Ja, politiet har sagt til meg at de har fått tips om noe. Men nå har jeg

vært ute i seks måneder og det har ikke skjedd noe. De får jo mange tips,

noen stemmer, noen ikke.

- Denne gjengtoppen (27) kan bli drept når som helst

- Så du er ikke redd for at noe alvorlig kan skje med deg?

- Nei, nei, nei, sier han til Dagbladet.no.

27-åringen vil ikke snakke om sin kriminelle fortid eller si noe som helst om andre aktører, utover å konstatere at han nå, i likhet med sine brødre, har «kuttet ut det miljøet».

- Men det er ikke så enkelt å få politiet til å tro det, sier den påståtte kriminelle lederskikkelsen.

Sluttet fred

Ifølge politiets etterretningsopplysninger er 27 åringen og hans to brødre ledere av en egen «Fraksjon» som samarbeider med B-gjengen, men som ikke regner seg selv som en del av B-gjengen.

Fraksjonen, som politiet har oppkalt etter brødrenes etternavn, består av 14 personer. At disse sluttet fred med B-gjengen skal ha bidratt kraftig til å vippe maktbalansen i Oslo i B-gjengens favør, ifølge politiet. Dagbladet.no kan i tillegg bringe nye detaljer om den spesielle «overgangen».

Oppbruddet fra Young Guns-miljøet skjedde ifølge personer i miljøet etter Arendalsdrapet i 2003, da A-gjengmedlem Zia Anwar (23) ble brutalt tatt av dage.

I nesten tre år var brødretrioen og deres nærmeste venner i konflikter og skyteepisoder både med B-gjengen og Young Guns-miljøet.

I 2004 ble den da 22 år gamle mannen, som politiet regnet som Young Guns-medlem, skutt to ganger og nesten drept av det som trolig var maskerte ledere fra B-gjengen, under det såkalte Sandakerdrapet der Hung Quoc Nguyen (23) døde. Det er mannen som overlevde attentatforsøket og de to eldre brødrene hans som nå har blitt tilsynelatende gode venner med B-gjengen.

Ifølge Dagbladets kilder i det kriminelle miljøet skjedde det rundt årsskiftet 2005/2006. Da ble det mot alle odds holdt et vellykket meklingsmøte mellom brødretrioen og Rasool-brødrene.

Sommeren 2006, rundt tidspunktet for Aker Brygge-skytingen, skal også rundt fem andre tidligere A-gjengmedlemmer (en del av Young Guns-miljøet) ha gått over til «Fraksjonen» som samarbeider med B-gjengen.

I kretsen rundt gjengen skal det nå være nære vennskap mellom personer som vet at de tidligere har skutt mot hverandre ved flere anledninger.

- Samarbeider, men er egenrådige

Men eksfiendene har ikke bare sluttet fred, de skal også drive tett samarbeid om kriminalitet for å være mest mulig slagkraftige - noe de ikke legger skjul på i Oslos underverden. 

Eirik Jensen, som leder oslopolitiets gjengprosjekt, bekrefter hovedtrekkene i utviklingen, men vil ikke gå inn på detaljene i Dagbladets ferske opplysninger.

- Familien dere nevner har tidligere hatt tilknytning til Young Guns, altså A-siden, men har nå av forskjellige grunner, funnet det bedre å ha tilknytning til B-siden. Dette er en familie på lik linje med deler av Rasool-familien, med lange tradisjoner innenfor Oslos gjengmiljø, sier Jensen til Dagbladet.no.

Han vil ikke kommentere trusselbildet rundt brødrene som «skiftet side».

B-gjengen omtales i dag av politiet som Oslos største kriminelle miljø, mens Young Guns-miljøet framstår som vingeklippet - selv om volden og de personlige konfliktene grupperingene imellom har fortsatt.

- Samkjører vitneforklaringer

Politiet mener at blant annet samkjøring av vitneforklaringer har vist et direkte samarbeid mellom brødretrioens krets og den originale B-gjengen

Konfliktnivået mellom de tre brødrene og aktive enkeltpersoner fra Young Guns-miljøet høyt, og det har bare de siste månedene vært en rekke slåsskamper både i Oslo kretsfengsel, på utesteder i Oslo sentrum og på gata som kan knyttes til «Fraksjonen».

En av brødrene som regnes som fraksjonsledere slapp ut fra fengsel klokka 09.30 på fredag, etter soning av en B-gjengrelatert kidnappingsdom, mens den yngste broren satt inne tidligere i år for å ha kjørt rundt med en ladd pistol under førersetet i en leiebil.

Akkurat nå er alle de tre straffedømte brødrene frie menn og regnes av politiet som lederskikkelser i allianse med blant andre de fire «mafiabrødrene» fra Romerike som Dagbladet tidligere har omtalt.

Mens alliansepartnerne sier de «stoler tusen prosent på hverandre», mener politiet at også denne nye sammensetningen av miljøet er sårbar.

- Det kan plutselig være tilbake til det gamle fiendskapet igjen, understreker Øyvind Nordgarden, leder ved Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

DRAP OG DRAPSFORSØK: Den da 22 år gamle gjengbroren ble forsøkt drept på Sandaker i 2004, angivelig av personer som nå er blant hans samarbeidspartnere i B-gjengen. I dag er derimot menn tilknyttet Young Guns ute etter ham.