SPIONERER: Den svenske avisa Dagens Nyheter avslører i dag at programtillegget «Webpage Screenshot» til Google Chrome utvikler egenskapen til å hente ut informasjon om dine søkevaner, og oversender dem til en server i USA. Foto: Skjermdump
SPIONERER: Den svenske avisa Dagens Nyheter avslører i dag at programtillegget «Webpage Screenshot» til Google Chrome utvikler egenskapen til å hente ut informasjon om dine søkevaner, og oversender dem til en server i USA. Foto: SkjermdumpVis mer

Denne Google-appen har et hemmelig spionprogram og informasjonen den stjeler selges videre

Installeres i all hemmelighet etter en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Google Chromes web-butikk ligger det en rekke programtillegg tilgjengelige som alle på en eller annen måte skal forbedre din opplevelse av teknikkgigantens browser-flaggskip.

Nå kan svenske Dagens Nyheter avsløre at en av disse, «Webpage Screenshot», har et skjult tilleggsprogram som sender informasjon om brukernes surfevaner til en server i USA.

Eieren av denne serveren sier også til avisa at han selger denne informasjonen videre.

- Merkelig trafikkflyt Programmet, som har blitt lastet ned over 1,2 millioner ganger, er rangert med 4,5 av 5 mulige stjerner av brukerne, og har fått gode skussmål. Men gjemt under overflaten ligger det altså et spionprogram.

Hvert eneste minutt sendes informasjon om dine internettvaner til den amerikanske serveren, men ikke før etter ei uke. Det er nemlig først da proframtillegget blir virksomt. Dette kan være grunnen til at det har sluppet igjennom sikkerhetsnettet til Google. Det sier en ekspert på datasikkerhet, Cristian Mariolini, til den svenske avisa.

- Vi overvåker våre kunders nettverk og ser etter tegn på dataangrep. For noen uker siden fant vi et merkelig mønster i trafikken hos flere store selskaper. Etter å ha pratet med dem fant vi ut at dette programtillegget var installert på de maskinene som oppførte seg merkelig, sier Mariolini, som jobber i selskapet Sentor MSS.

Han forteller videre at det er veldig sjeldent et program som brukes av så mange har en slik funksjonalitet, og at folk må vise større skepsis overfor det de laster ned. Også via leverandører de i utgangspunktet stoler på.

Skjult I utgangspunktet er det bare lenkeadressen samt «tittelen» på nettstedet du besøker som blir oversendt, men programmet skal også ha muligheten for å sende langt mer informasjon liggende latent dersom eieren ønsker det. I tillegg er selve «spionkoden» godt gjemt og oppdelt inne i selve programkoden. Heller ikke dette er ifølge eksperten vanlig i programmeringssammenheng.

Dagens Nyheter har vært i kontakt med utvikleren som er ansvarlig for å ha plassert spionprogrammet i «Webpage Screenshot». Han hevder at det er for å hente ut «statistikk om brukernes surfevaner» og at dette er verdifull informasjon. Han legger heller ikke skjul på at han selger denne videre, selv om han går langt for å skjule at han faktisk henter ut informasjonen.

- Jeg vil gjerne gjøre programtillegget enda bedre, og det er derfor jeg leter etter alternative finansieringsmuligheter, sier han i en e-post.

Så langt har flere store svenske selskaper blitt rammet av informasjonslekasjen uten at det er kjent hvilke selskaper det dreier seg om.