Klimaendringer

Denne grafen får forskere til å klø seg i hodet: - Det er mørkt og kaldt på Nordpolen nå, så det er ingen grunn til at isen skal smelte

Hetebølge på Nordpolen setter fart på issmeltingen.

NORDPOLEN: Den røde streken viser hvor mye is det har vært på Nordpolen foreløpig i år. Kroken på grafen viser at isen smelter, til tross for at det er mørkt og kaldt nå. Foto: Arctic Data Archive System
NORDPOLEN: Den røde streken viser hvor mye is det har vært på Nordpolen foreløpig i år. Kroken på grafen viser at isen smelter, til tross for at det er mørkt og kaldt nå. Foto: Arctic Data Archive System Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Varm og sterk vind har satt i gang en uvanlig issmelting på Nordpolen i denne vinterperioden av året.

Temperaturen på Nordpolen er nemlig 20 grader varmere enn normalen.

Vinden - eller fenomenet kalt «polar vortex» - gjør at temperaturen legger seg rundt Nordpolen over flere dager.

Den svært høye temperaturen har ført til at isen aldri har smeltet så mye som den gjør nå.

Mørketid

Det er mørketid i nord, og det betyr at sola er borte. Tida vi er inne i nå, er den tida på året der vann skal fryse til is. Trodde vi.

VARME: Her ser man hvor mye varmere det er på Nordpolen enn normalt. Foto: Climate Reanalyzer
VARME: Her ser man hvor mye varmere det er på Nordpolen enn normalt. Foto: Climate Reanalyzer Vis mer

Høsten 2016 har tatt en annen vending enn det som er vanlig, skriver Washington Post.

Aldri før har så lite sjøvann frosset til is. Sist det var så lite is på Nordpolen, var i 2012.

- Det er mørkt og kaldt, så det er ingen grunn til at isen skal smelte på denne tiden på året, sier Bjørn Samset ved Cicero Senter for klimaforskning.

Nettstedet Esquire spekulerer blant annet på om det er dette som skal til for at folk skal begynne å bry seg om klimaendringene.

Hetebølger

Ser man på grafen, har tallene fra 2016 gitt streken en liten krok. Det betyr at mengden is på Nordpolen er blitt mindre.

- Det er ikke uvanlig at enkelte steder får hetebølger, det har vi fått i Norge også, men det som er spesielt nå er at vindene på Nordpolen er svært sterke, sier klimaforsker Samset.

Han sier at man ikke har mulighet til å måle hvor mange kubikkmeter med is som finnes på Nordpolen, men på satellittbilder ser man at isen smelter.

- Mange forskere hadde ikke regnet med dette. De mest garva klimaforskerne står der med hakeslipp og kan ikke tro hva som skjer. Dette er overraskende, sier klimaforsker Samset.

Også her til lands er temperaturen høyere enn normalt, men ikke så mye som 20 grader over det som er vanlig.

Varmere på polene

Klimaforskeren forklarer at årsaken til at temperaturen stiger mer på polene enn resten av verden, kalles «polarforsterkning». Det betyr at varmen som kommer fra ekvator stiger og fraktes med vinden nordover. Når den da kommer nordpå, har ikke vinden noe sted å dra, fordi varmen lagres.

En annen årsak til at isen smelter, er at det har vært lite is om sommeren. Om sommeren er det sol hele dagen, og siden vannet runden Nordpolen er mørkt, varmes vannet fortere opp.

RASKERE: Global oppvarming fører til raskere jetstrømmer, viser ny forskning. Video: NASA Vis mer

Isen som er på Nordpolen nå er i tillegg svært tynn, siden mye av den gamle, som vanligvis klarer seg gjennom sommeren, har smeltet.

- Hele denne prosessen med varmere temperaturer og mindre is, kan føre til at en isfri Nordpol kan gå enda fortere enn det forskere trodde, sier Bjørn Samset i Cicero.

Ikke bare på Nordpolen har det vært rekordhøye temperaturer, men også i hele verden, ifølge FN.

- Nytt år, ny rekord. Varmen fra El Niño har fortsatt ikke forsvunnet. Varmen fra den globale oppvarmingen vil fortsette, sa Petteri Taalas, generalsekretær i Verdens meteorologorganisasjon (WMO) ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer