Denne grafen viser asylutviklingen i Norge

På én måned sank antall asylsøkere med 7000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går presenterte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug regjeringens forslag til integreringsmelding.

Allerede tirsdag kveld ble det kjent at Listhaug kutter 800 millioner fra mottaksapparatet som følge av at færre flyktninger enn antatt kommer til Norge.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget et bakteppe for integreringsmeldingen, som også ble presentert denne uka.

Den viser den dramatiske nedgangen i antall asylsøkere til Norge.

7000 på en måned I spesielt oktober og november i fjor omtalte mediene hyppig asyltilstrømmingen som asylkrise. Daglig kunne det komme 200 over Storskog fra Russland til Norge. I løpet av ei uke i starten av november kom det 1113 asylsøkere over grensa i nord.

Situasjonen var kaotisk i Norge og flere steder i Europa, men plutselig sa det stopp for asylankomster til Norge. Det viser SSBs tall.

Den første store oppsvinget kom i september i fjor. Da økte antall asylsøkere fra 2325 i august til 4979. Oktober var den måneden med desidert høyest antall ankomne. Da kom 8666 asylsøkere til Norge, etterfulgt av 8170 i november.

Etter dette gikk imidlertid tallene dramatisk ned. Mer enn 7000 færre, 1032, ankom i desember.

De fire første månedene i år har tallet bare fortsatt å synke:

Januar: 412
Februar: 263
Mars: 261
April: 184

Venter nedgang I år anslås en tilstrømning på 25 000 asylsøkere til Norge, mot fjorårets 31 000. Så langt i 2016 er det altså kommet under 1200 asylsøkere til Norge.

Fjoråret var et rekordår for antall asylsøkere, men likevel var det en nedgang i innvandringen til Norge.

Asyltilstrømmingen i fjor ble til en stor utfordring for Norge, og Sylvi Listhaug (Frp) ble ansatt som innvandrings- og integreringsminister. I går lanserte hun integreringsmeldingen med navnet «Fra mottak til arbeidsliv - en effektiv integreringspolitikk», og består av 69 punkter.

Blant tiltakene i integreringsmeldinga er gratis kjernetid i mottak, videreføring av ekstratilskudd for bosetting av enslige mindreårige og 50 timer med norsk kultur- og samfunnskunnskap.

I går gjestet hun også Dagbladets politikkprogram «Svar på spørsmålet».

Milliardtilskudd Allerede før Listhaug hadde startet sin presentasjon, var det klart at regjeringen foreslår å gi kommunene 2,5 milliarder kroner i øremerkede tilskudd til flyktninger og asylsøkere. Det ble kjent på Siv Jensens pressekonferanse for revidert nasjonalbudsjett.

Meldingen er utarbeidet blant annet på bakgrunn av integreringsforliket på Stortinget før jul. I midten av desember ble Høyre, Frp, Venstre, KrF og Ap enige om et integreringsforlik på 64 punkter i Stortinget.

Arbeiderpartiet fortalte Dagbladet onsdag at de er positive til flere av tiltakene Listhaug lanserte i går, men reagerer på at meldingen kommer for seint og ikke er mer offensiv.

- Språk og arbeid er helt sentrale pilarer i integreringsforliket, og da hadde vi ventet en tyngre og mer systematisk satsing på dette i integreringsmeldingen. Jeg hadde forventet at flere tiltak fra integreringsforliket hadde blitt kvittert ut i denne meldingen, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.