Bistand og befolkningsvekst

Denne grafen viser at Tybring-Gjedde tar feil når han sier at redusert barnedødelighet fører til befolkningsvekst: - Kunnskapsløst

Professor Hans Rosling tilbakeviser Christian Tybring-Gjeddes påstand.

MOTBEVISER TYBRING-GJEDDE: Denne grafen, utviklet av professor Hans Rosling og Gapminderworld, viser at redusert barnedødelighet henger sammen med en reduksjon i antall barn per kvinne. Den vertikale aksen viser barnedødelighet og den horisontale aksen viser antall barn per kvinne. Grafikk: Gapminderworld.
MOTBEVISER TYBRING-GJEDDE: Denne grafen, utviklet av professor Hans Rosling og Gapminderworld, viser at redusert barnedødelighet henger sammen med en reduksjon i antall barn per kvinne. Den vertikale aksen viser barnedødelighet og den horisontale aksen viser antall barn per kvinne. Grafikk: Gapminderworld. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det er komplett feil det han sier, og det vitner om kunnskapsløshet, sier Hans Rosling, lege og professor i internasjonal helse ved Institutt for folkehelsevitenskap ved Karolinska institutet, til Dagbladet.

Han har nettopp fått referert Christian Tybring-Gjeddes (Frp) utsagn på Dagsnytt 18 torsdag.

Etter at Anniken Huitfeldt (Ap) og Hilde Frafjord Johnsen hadde argumentert for at én prosent av det norske statsbudsjettet burde gå til bistand, blant annet med henvisning til at bistand har halvert både barnedødeligheten, antall som er underernært og antall uten rent drikkevann, svarte Tybring-Gjedde følgende:

- Selvfølgelig vil mange flere overleve hvis du putter mat i munnen på dem og redder dem fra spedbarnsdødelighet. Det gjør at befolkningen øker, og du trenger enda mer bistand. Så sier du at man ikke kan argumentere for at disse menneskene skal dø, selvsagt kan vi ikke det, men hvis landene blir gradvis mer avhengig av bistand, så kommer det enda flere folk, vi må redde flere og flere. Da er ikke 1 prosent nok, da må vi har fem prosent. Poenget er at landene må klare seg selv, sa Tybring-Gjedde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer