Denne grensa skaper frykt

Spørsmålet tok britene på senga, og holder brexit tilbake. Nå ber Storbritannias ambassadør EU om være mer fleksible.

PROBLEM-GRENSA: Dette er stedet hvor britisk og nord-irsk asfalt (t.h.) møter europeisk og irsk asfalt. Det er også det eneste som skiller de to landene. Det kan endre seg hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PROBLEM-GRENSA: Dette er stedet hvor britisk og nord-irsk asfalt (t.h.) møter europeisk og irsk asfalt. Det er også det eneste som skiller de to landene. Det kan endre seg hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da britene reiste til Brussel for å framforhandle en brexit-avtale med EU, var det én ting som sto fremst i pannene i deres, ifølge den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad:

Handel.

En gang i tida ble det sagt at sola aldri gikk ned i det britiske imperiet, men da britene kom til Brussel, kom natta fort.

Der ble de møtt av velforberedte EU-topper og sjefforhandleren Michel Barnier, som la fram tre ufravikelige EU-krav. Partene måtte bli enige om et skilsmisseoppgjør, om EU-borgeres framtidige rettigheter i Storbritannia og hvordan grensa mellom britiske Nord-Irland og europeiske Irland skulle se ut etter brexit.

Tre år seinere er skilsmisseoppgjøret ferdig, rettighetene til EU-borgere avklart, men tvisten om den betente grensa på den irske øya er fremdeles ikke løst.

Frykter ny konflikt

Det skaper frykt i den nordirske befolkningen, forteller Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder. Tvisten har også utsatt brexit tre ganger fram til nå, og kan føre til ytterligere én utsettelse seinere i år.

- Folk er redde for at de skal miste jobbene sine. De er redde for at de ikke skal få handlet i butikkene. Og de er redde for at den væpnede konflikten skal blusse opp igjen, sier Mustad, som reiser til Nord-Irland flere ganger i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer