Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne grisete mattrenden sjokkerer Japan

Stikker ansiktet i deigen og lar den stekte kyllingen få smake golvet.

LAGER «MASKE»: I en av de sjokkerende videoene lager en Pizza Hut-ansatt «maske» av deigen.
LAGER «MASKE»: I en av de sjokkerende videoene lager en Pizza Hut-ansatt «maske» av deigen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan, et land som legger sin stolthet i sin mat og hygiene, rystes nå av en bølge av sabotasje som florerer på nettet i form av mobilvideoer:

  • En medarbeider på Pizza Hut stikker ansiktet i pizzadeigen og lager ei «maske».
  • En kokk gnir stekt kylling langs golvet.
  • En kassamedarbeider slikker på flasker og snacksposer.
  • En sushikokk hånflirer mens han drar en fisk opp fra søpla og legger den på skjærefjøla.
  • En kokk tenner røyken med flammen fra woken.

Den nye trenden kalles «baito tero» - «deltidsjobbterrorisme». Felles for mobilvideoene er at de viser unge medarbeidere ved restauranter og butikker som gjør motbydelige ting med maten de håndterer, skriver britiske The Times.

Har måttet stenge

«Terroren» har allerede fått store konsekvenser. Flere av de rammede bedriftene har stengt dørene, og noen av «terroristene» som åpent viser ansiktet i videoene, blir straffeforfulgt.

Nå går debatten i Japan om hva som ligger bak ansvarsløsheten som kommer til uttrykk i stuntene. Hvorfor er unge japanere så ansvarsløse? Har det noe å gjøre med de økonomiske forholdene, som tvinger dem inn i usikre og dårlig betalte jobber, som i sin tur fører til kjedsomhet og tidsfordriv som dette?

«Baito tero» startet ifølge The Times i 2013, da en butikkmedarbeider tok en selfie mens han lå i en iskremfryser. Samme år måtte ei nudelsjappe legge ned etter at mannlige ansatte brukte tomme bokser som «BH-er». To år seinere sjokkerte en ung kokk ved å gni ei øse mot skrittet.

Spørsmål om tillit

Fenomenet har økt i omfang den siste tida, og japanske aviskommentatorer forsøker å analysere hva som faktisk skjer.

- Jeg liker å tro at virksomhetene jeg besøker, alle er hevet over mistanke. Men jeg blir samtidig minnet på at vi stoler på så mange totalt ukjente som sørger for maten og drikken vi inntar hver dag, skriver en spaltist i storavisa Asahi.

HEMMELIG INGREDIENS: Pizzabakerne på Peloton i Oslo lagde pizzaer med en spesiell ingrediens i bunnen. Slik gikk det da den ble servert til intetanende gjester og tilfeldig forbipasserende. Video: Per Ervland / Klipp: Ingrid Cogorno Hør Klimapodden her: https://play.acast.com/s/dbklimapodden?fbclid=IwAR3bd3tCvuKK3Ri2vFS1JySsHhTSkYM1klbulHJQILMbPwJ... Vis mer

Som ordet «deltidsjobbterrorisme» antyder, peker mange på at forklaringen kanskje ligger i at flere og flere unge japanere må ta til takke med deltidsjobber, med medfølgende usikkerhet og fravær av goder fast ansatte nyter.

- Jeg tror ikke at lav lønn fører direkte til disse upassende videoene. Men for å rekruttere gode medarbeidere, kan ikke selskapene unngå å heve betalingen, og den kostnaden må hentes inn gjennom økte priser. Spørsmålet er hvorvidt samfunnet kan akseptere det eller ei, sier arbeidslivsforsker Kaitaro Asahi til The Times.

Internasjonale skandaler

Det å sabotere restaurantmat forekommer også i andre land. I 2012 la en anonym ansatt i en amerikansk filial av Burger King ut et bilde av sine skokledde føtter som stamper i trau med salat. Han fikk sparken etter at brukere av forumet 4chan sporet ham til en by i Ohio.

I 2009 fikk to kokker ved Domino's Pizza i Conover i Nord-Carolina sparken og ble straffeforfulgt etter at de la ut en video på YouTube hvor de putter ost opp i nesa, angivelig promper på salamien og nyser på maten, ifølge VG.

Så seint som i fjor fikk et bud fra kanadiske Domino's sparken etter at et overvåkingskamera fanget ham mens han spiste av pizzafyllet før levering, ifølge Fox News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!