Denne gruva er svaret på søvnmysteriet som rammet en hel landsby

Utslipp fra urangruve forårsaket søvnsykdom.

SLIPPER UT KULLOS: Kullosutslipp fra denne nedlagte urangruva har ført til store problemer for innbyggerne i Kalachi i Kashakstan. Foto: The Siberian Times
SLIPPER UT KULLOS: Kullosutslipp fra denne nedlagte urangruva har ført til store problemer for innbyggerne i Kalachi i Kashakstan. Foto: The Siberian Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i år ble søvnmysteriet i landsbyen Kalachi i Kasakhstan omtalt i flere internasjonale medier, blant annet Dagbladet.

De 600 innbyggerne i landsbyen har vært rammet av en mystisk søvnsykdom som verken vitenskapsmenn eller leger har funnet en forklaring på.

- Skyldes kullos Men nå er mysteriet løst, melder The Siberian Times.

- Det skyldes karbonmonoksid (kullos), sier Berdybek Saparbayev, visepresident i regionen, ifølge avisa.

Karbonmonoksidet stammer fra en nedlagt urangruva, som ligger like ved landsbyen.

Høye nivåer av karbonmonoksid ble lansert som en mulig teori i vår, og ifølge Washington Post ble det målt nivåer av karbonmonoksid som er ti ganger høyere enn grenseverdien. Myndighetene har allerede begynt å flytte folk fra de verst rammede områdene.

Radongass fra gruva har også vært lansert som en teori, men det ser altså ikke ut til å være årsaken.

150 tilfeller Det første tilfellet av søvnsykdommen ble registrert i mars 2013, skriver Newsweek. Men ifølge Siberian Times oppsto problemet første gang i 2010. Siden den gang har mer enn 150 tilfeller blitt registrert.

Viktor Kazachenko fortalte tidligere i år til The Guardian om hvordan han opplevde det da han ble rammet av det mystiske søvnfenomenet i fjor sommer. Han var på vei ut av byen på motorsykkel da hun plutselig sovnet. 

- Hjernen min skrudde seg av. Jeg husker ingenting, forteller Kazachenko til The Guardian. 

Tre dager seinere våknet han på sykehuset. Etter den langvarige søvnen opplevde han at blodtrykket økte helt uforklarlig, han fikk en voldsom hodepine og følte seg dårlig i flere uker. 

- Etter at de første symptomene går over, får pasientene hodepine, blir forvirret og emosjonelt ustabile, og dette kan vare i flere uker. I enkelte tilfeller har pasienter hallusinert. Det gjelder særlig barna. Noen faller i søvn gjentatte ganger, sier en russiske professor i geoøkologi og geokjemi, Leonid Rikhanov, som har studert området i fire år.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer