- Denne håper jeg mine barnebarn vil lese

Knut Storberget melder om mykere soning i norske fengsler.

VIL HA MYKERE SONING: Justisminister Knut Storberget presenterer Regjeringens nye kriminalomsorgsmelding for Stortinget i dag - og er veldig stolt av den. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VIL HA MYKERE SONING: Justisminister Knut Storberget presenterer Regjeringens nye kriminalomsorgsmelding for Stortinget i dag - og er veldig stolt av den. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag presenterer justisminister Knut Storberget den ferske kriminalomsorgsmeldinga for Stortinget - ei melding han er svært stolt av.

Les hele stortingsmeldinga her.

- Viktig arbeid

- Dette er noe av det viktigste vi har gjort, og for meg er dette en viktig politisk dag, sier Storberget til Dagbladet.

Bakgrunnen for stortingsmeldingen er Soria Moria-erklæringen som peker på behov for flere reformer i kriminalomsorgen.

- Målet er at de som kommer ut etter endt soning ikke skal begå ny kriminalitet, sier Knut Storberget.

Målet er at ingen fanger skal løslates rett fra lukket fengsel, og det skal bygges enda flere plasser for åpen soning de rman gradvis tilpasser seg hverdagen utenfor fengselet.

Flere faktorer må være på plass
Han peker på fire viktige faktorer som må være på plass når man skal ut i den virkelige verden etter å ha sittet inne:

- Det første er rusbehandling. Vi vet at minst 60 prosent av alle fanger sliter med rusproblemer. Nå åpner vi for at noen kan state en behandling i fengsel, og det vil også bli mulig å sone deler av straffen på behandlingsinstitusjon. Det andre er bolig - målet er at ingen skal slippe ut av fengsel å være bostedsløse. Samtidig skal man ha et tilbud om utdanning eller arbeid. Og det må jobbes med å forbedre fangenes sosiale nettverk når de kommer ut, sier justisminister Knut Storberget.

Når det gjelder rusomsorg og hjelp til bolig har Storberget samarbeidet med henholdsvis helseminister Bjarne Håkon Hanssen og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Undervisningsminister Bård Vegard Solhjell har sørget for at alle fengsel skal gi tilbud om videregående utdanning, og kulturminister Trond Giske bidrar med biblioteker i alle landets fegsler.

- Vi tror at når alt dette er på plass så vil kriminaliteten gå ned, sier Knut Storberget.

Fjerner køene
Den store fengselsreformen har langt på vei fjernet fengselskøene, og økt bruk av samfunnsstraff og konfliktråd skal bidra ytterligere til å få vekk køene.

- Nå skjerper vi samtidig straffene betydelig når det gjelder alvorlige forbrytelser som drap og voldtekt. Det er viktig. For meg som justismisnister hadde det vært lettvint å kun kreve strenge straffer. Men de som kommer ut av fengsel må også ha et tilbud.  Og det må ikke bare bli ord, sier Storberget.

I dag skal Storberget presentere meldinga for Stortinget, der det åpnes for debatt. Frp har kritisert Storberget for å være mer opptatt av fanger enn av ofre, og flere har etterlyst bedre tilbud til fanger med psykiske problemer.

- Likevel vil jeg si at opposisjonen har bidratt til en viktig debatt om kriminalomsorg under arbiedet med meldinga, sier Storberget.