KAN VELTE ARGENTINA: Hedgefond-topp Paul Singer (69) krever milliardbeløp fra Argentina, og har fått medhold fra Høyesterett i USA. Men Argentina sier at de nekter å bøye seg for det de kaller utpressing. Foto: World Economic Forum/Remy Steinegger
KAN VELTE ARGENTINA: Hedgefond-topp Paul Singer (69) krever milliardbeløp fra Argentina, og har fått medhold fra Høyesterett i USA. Men Argentina sier at de nekter å bøye seg for det de kaller utpressing. Foto: World Economic Forum/Remy SteineggerVis mer

Denne hedgefond-toppen kan sørge for at Argentina går konkurs

Nå kan han sikre seg milliardgevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett i USA har besluttet at Argentina må betale 1,33 milliarder dollar, over åtte milliarder kroner, til hedgefond-toppen Paul Singer (69) og flere andre kreditorer.

Avgjørelsen kommer etter en elleve år lang kamp i rettsvesenet mellom Argentina og Singer - og gigantregninga må være betalt innen slutten av måneden.

- USAs høyeste rett har talt. Nå er det på tide at Argentina overholder sine forpliktelser overfor kreditorene, sier 59-åringen selv.

- Utpressing av spekulanter Landets president Cristina Fernández de Kirchner har i en TV-sendt tale uttalt at de nekter å bøye seg for det hun mener er utpressing, melder nyhetsbyrået AP.

Det kan bety at Argentina i slutten av måneden vil misligholde statsgjelda for andre gang på 13 år.

- Som president kan jeg ikke utsette landet for denne utpressingen. Det er vår plikt å betale våre kreditorer, men ikke å bli ofre for utpressing av spekulanter, sier Fernandez.

Investerte i statsgjeld Hele konflikten handler om investeringer i argentinsk statsgjeld for 13 år siden. For kort tid etter at Singer investerte i statsgjelda gikk landet konkurs - etter at de hadde misligholdt statsgjeld på hele 95 milliarder dollar.

Argentina reforhandlet deretter statsgjelda, og ga investorene et tilbud om å bytte inn misligholdte verdipapirer mot obligasjoner verdt 30 prosent av pålydende.

92 prosent sa ja til tilbudet - mens Singer og resten av de såkalte «utholderne» krevde full tilbakebetaling. Den ferske rettsavgjørelsen gir «utholderne» rett til tilbakebetaling før de som takket ja til tilbudet.

- Økonomien i grus President Fernandez frykter at de som aksepterte tilbudet for mange år siden også kommer til å gjøre som Singer. Totalt sett dreier det seg om 24 milliarder dollar - rundt 145 milliarder kroner.

- De vil finne en dommer som sier at også de har de samme rettighetene, og dette vil lede til at økonomien vil gå i grus, sier hun.

Den amerikanske rettsavgjørelsen gir også kreditorene medhold i at Argentina må opplyse om eiendeler de sitter på i utlandet, fordi investorene kan ha krav på verdiene.

Jobber på spreng Landets finansminister Axel Kicillof jobber nå på spreng med en plan som kan redde landet fra å gå konkurs, melder Wall Street Journal.

Ifølge avisa har han blant annet pekt på en kontroversiell plan som handler om et såkalt gjeldsbytte - som går ut på at Argentina bytter sine eksisterende obligasjoner som faller inn under amerikansk rett mot gjeld som faller inn under egen myndighet.

Ifølge Bloomberg News vil argentinske myndigheter møte investorene i New York i neste uke.

- Om de vil snakke om et forlik, vet de hvor de finner oss, sier Singers advokat Robert Cohen.

UTPRESSING:  Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner mener spekulanter driver med utpressing. Foto: Reuters/NTB Scanpix
UTPRESSING: Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner mener spekulanter driver med utpressing. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer