Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne «hjorten» kan være 5000 år gammel

En enorm utskjæring i Russland kan være skapt for overraskende lenge siden.

275 METER LANG: Den enorme figuren, som trolig en en form for hjortedyr, ligger nord for den russiske grensa mot Kasakhstan. Her sees den tydelig i et satellittbilde fra 2007 i Google Earth. Foto: Google Earth
275 METER LANG: Den enorme figuren, som trolig en en form for hjortedyr, ligger nord for den russiske grensa mot Kasakhstan. Her sees den tydelig i et satellittbilde fra 2007 i Google Earth. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et enormt «hjortedyr», skåret ut ved grensen mellom Russland og Kasakhstan, kan være eldre enn de velkjente Nazcalinjene i Peru, ifølge forskere.

Den såkalte geoglyfen ligger i Zyuratkul de russiske Uralfjellene, og måler minst 275 meter mellom sine to ytterste punkter. Den ble beskrevet av russiske arkeologer i fjor.

Ytterligere arbeid på stedet avslører nå at utskjæringen kan stamme fra perioden mellom 6000 og 3000 år før Kristus, ifølge Livescience.com.

Dersom dette stemmer, er den mye eldre enn Nazcalinjene som «bare» ble skapt noen hundre år før eller etter Kristus. Mer arbeid og ytterligere granskninger må imidlertid til før dette kan konkluderes med full sikkerhet.

Arkeolog Stanislav Grigoriev, fra Institutt for historie og arkeologi ved Det russiske akademiet for vitenskap, har ledet utgravingsarbeidet. Han sier arkitekturen er overraskende forseggjort, blant annet med passasjer.

- Klovene er laget av små, knuste steiner og leire. For meg ser det ut som om det var noen lave vegger og passasjer her. Det samme ser vi ved snuten: knust småstein, leire, fire brede vegger og tre passasjer, sier han til Livescience.

Teamet har også avdekket rundt 40 redskaper og verktøy laget av stein, som «kanskje ble brukt til å grave i leire».

Mens landskapet ved innsjøen Zjuratkul er dekket av skog i dag, var det bart for rundt 2500 år siden.

- Det betyr at dette var åpne landskaper i Kopper- og Bronsealderen, noe som gjorde det mulig å skape en slik figur, sier Grigoriev.