<strong>REPARERING:</strong> Kanskje ikke tilfeldig at det foregår reparasjoner på Xian MA-60-flyet. Flyet har i hvert fall vært en hvit elefant for Tonga og ført til slutten på turiststrømmer fra New Zealand. Foto: AP Photo/Nick Perry
REPARERING: Kanskje ikke tilfeldig at det foregår reparasjoner på Xian MA-60-flyet. Flyet har i hvert fall vært en hvit elefant for Tonga og ført til slutten på turiststrømmer fra New Zealand. Foto: AP Photo/Nick Perry Vis mer

Denne «hvite elefanten» fra Kina har gitt dramatiske følger for dette idylliske øyriket

Kastet inn i storpolitisk konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kina har de siste åra brukt betydelige summer på utvikling i utviklingsland. Kina har ikke bare gitt bistand, men også investert og etablert næring og arbeidsplasser.

Det er ikke dermed sagt at dette alltid er den beste løsningen.

Hvit elefant I den lille Tonga midt i Stillehavet, har nemlig én av Kinas gaver gitt store problemer.

Og hva er så denne gaven? Jo, nemlig et 60-seters propellfly av typen Xian MA-60.

Associated Press har vært på besøk på det idylliske øyriket  Selv om kongeriket har en populasjon på drøyt 100 000 mennesker er flyplassen helt tom.

Deres vennligsinnede og relativt rike nabo, New Zealand har inntil nylig forsynt Tonga rikelig med turister.

Det er det nå slutt på.

På Tongas hovedflyplass, som ble bygget på oppdrag fra det amerikanske forsvarer under andre verdenskrig, er det nye flyet plassert.

Tonga har både fått flyet, reservedeler, og i tillegg har Kina lært opp mannskaper til å operere og reparere flyet. Gaven har med det en totalverdi som AP anslår til over 100 millioner kroner.

Men det har ført til langt flere problemer enn det som trolig var intensjonen, og har blitt en slags hvit elefant. I denne sammenhengen kan en hvit elefant beskrives som noe i utgangspunktet nyttig, men som er for stort og uhåndterlig til å komme til nytte.

- Utrygt Det var i fjor sommer myndigheter på New Zealand begynte å reagere. Da Tonga og flyselskapet Real Tonga fikk flyet fra kinesiske myndigheter i juli, ble det bråk.

- Tongas økonomi har lidd dramatisk som et resultat av dette, sier Stuart Perry, turistsjef på Tonga, til AP.

Newzealandske myndigheter kuttet ut sitt reiselivsprogram, og pengestøtten til turistutvikling på 30 millioner kroner ble også strupet.

For å gjøre vondt verre, kom også myndighetene på New Zealand med en advarsel til sine reisende landsmen at de ikke burde reise med flyselskapet.

- Dette flyselskapet har vært involvert i en rekke ulykker de siste åra, flytypen er heller ikke sertifisert til å fly i New Zealand eller i land vi kan sammenligne oss med, sa myndighetene.

Og de har for så vidt et poeng. Det eneste europeiske selskapet som disponerer flytypen er ukrainske Mars RK, som bestilte tre eksemplarer av flyet i 2012.

Det sørget også for at det newzealandske selskapet Air Chatman kuttet ut sin virksomhet på Tonga etter fem år i drift. De ville ikke konkurrere mot et statlig subsidiert selskap.

Dermed kommer det ikke lenger turister fra New Zealand.

Storpolitisk Men det er vanskelig å tro at konflikten ikke dreier seg om mer enn et noe suspekt fly. Både Australia, USA og New Zealand har lenge vært økonomsiske støttespillere til Tonga. Tonga har bidratt andre veien, blant annet med å sende tropper til Afghanistan.

Kina har de siste åra finansiert og bygget sykehus, skoler, kontorbygg og veier på stillehavsøyene Fiji og Samoa.

Det er nemlig et sterkt ønske for alle disse statene å ha en sterk posisjon i stillehavet, og mens Kina sier de ga gaven for å skape vekst i Tonga, har nettopp det motsatte skjedd.

<strong>INVESTERING:</strong> Kina er blitt kjent for å investere i utviklingsland. Blant annet har dette bygget i hovedstaden Nuku'alofa blitt ført opp ved hjelp av kinesisk kapital. Foto: (AP Photo/Nick Perry)
INVESTERING: Kina er blitt kjent for å investere i utviklingsland. Blant annet har dette bygget i hovedstaden Nuku'alofa blitt ført opp ved hjelp av kinesisk kapital. Foto: (AP Photo/Nick Perry) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer