IQ-test:

Denne IQ-testen avslører deg

Dette er «verdens korteste IQ-test». 83 prosent greide ikke alle spørsmålene.

GENI: Nå kan du finne ut om du er et geni, som denne karen her. Albert Einstein hadde en IQ på rundt 160. Foto: NTB/Shutterstock editorial
GENI: Nå kan du finne ut om du er et geni, som denne karen her. Albert Einstein hadde en IQ på rundt 160. Foto: NTB/Shutterstock editorial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal litt til å være like genial som den tyske nobelprisvinneren Albert Einstein. I nyere tid har Einstein blitt nærmest synonymt med høy intelligens, og omtales gjerne som det ypperste geniet.

- Et geni

Fysikerens IQ ble aldri testet, men man anslår at han hadde en IQ på rundt 160, skriver ZME Science.

- Det gjør ham til et geni, eller nesten et geni, ifølge de fleste IQ-klassifiseringssystemer, skriver nettstedet.

Mensa skriver på sine sider at IQ-tester er måte å måle hvor høyt over - eller under - en persons mentale evner ligger i forhold til andre.

- Gjennomsnittsscoren er en IQ på 100, skriver de.

For å bli medlem av Mensa, må man score høyere enn 98 prosent av befolkningen. Dette betyr minst en score på over 131, men i praksis kan inntakskravet variere fra 132 til 148.

Verdens korteste IQ-test

Du kommer deg nok ikke inn i Mensa med akkurat denne IQ-testen, men du kan få en pekepinn på om du greier å tenke utenfor boksen.

Den kognitive refleksjonstesten (CRT) blir ofte kalt verdens korteste IQ-test fordi den består av bare tre spørsmål.

Jo kjappere du greier å svare på spørsmålene, jo mer intelligent er du.

Vi går gjennom spørsmålene først, og så får du vite litt mer om testen etterpå. Svar på disse tre spørsmålene før du går videre:

1. En ball og et balltre koster 110 kroner totalt. Balltreet koster 100 kroner mer enn ballen. Hvor mye koster ballen?

2. Hvis det tar fem maskiner fem minutter å lage fem dingser, hvor lang tid vil det ta for 100 maskiner å lage 100 dingser?

3. I en innsjø vokser det vannliljer. Hver dag blir vannlilje-området dobbelt så stort. Hvis det tar 48 dager før vannliljene dekker hele innsjøen, hvor lang tid vil det ta før vannliljene dekker halve innsjøen?

Utviklet av psykolog

Testen ble utviklet av psykolog Shane Frederick og publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Economic Perspectives i 2005. Den er utformet for å vurdere kognitive evner.

Testen avslører om du er i stand til å skjønne om et tilsynelatende enkelt problem kan være mer komplisert enn hva du først antok.

EINSTEINS GÅTE: Gaute hevder at det bare er to prosent som klarer denne oppgaven. Tør du prøve? Video: Gaute Berg Næss Vis mer

Før vi går til fasiten, skal vi avsløre hva de fleste svarer på spørsmålene. Har du svart dette, har du altså svart feil:

1. Ti kroner

2. 100 minutter

3. 24 dager

Avslører fasiten

Så skal vi avsløre fasiten, så du kan sjekke hvor godt du gjorde det. Undertegnede journalist greide alle tre uten å jukse - greide du også?

1. Ballen koster fem kroner.

Hvis ballen koster X og balltreet koster 100 kroner mer, blir det X+100.

Derfor blir ball+balltre: X + (X+100) = 110

2X + 100 = 110, og 2X=10

X=5

2. Det vil ta fem minutter å lage 100 dingser.

Fem maskiner kan lage fem dingser på fem minutter. Det betyr at en enkelt maskin kan lage en dings på fem minutter.

Hvis vi har 100 maskiner som lager dingser, betyr det at de kan lage 100 dingser på fem minutter.

3. Det vil ta 47 dager for vannliljene å dekke halve innsjøen.

Hvis vannliljene dobles i areal for hver dag, så betyr det at de halveres hvis man går én dag tilbake i tid. Dermed er innsjøen halvfull på dag 47.

83 prosent feilet

Om du ikke greide alle tre, skal du ikke ta det så tungt.

For det første er ikke dette en komplett IQ-test, selv om resultatene kan gi en pekepinn på hvordan du ville gjort det i en ekte IQ-test.

For det andre er du ikke alene om det. Da ei gruppe på mer enn 3000 personer, med forskjellig utdanning og bakgrunn, tok testen, var det bare 17 prosent av deltakerne som greide å svare riktig på alle tre.

Det betyr at 83 prosent feilet. Hvordan greide du deg?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer