KRIGSKJEMPE: Denne bjørnen ble en uunværlig del av den polske troppen med ansvar for våpenforsyninger under andre verdenskrig. Foto: Der Speigel/Imperial War Museum i London
KRIGSKJEMPE: Denne bjørnen ble en uunværlig del av den polske troppen med ansvar for våpenforsyninger under andre verdenskrig. Foto: Der Speigel/Imperial War Museum i LondonVis mer

Denne iranske bjørnen kjempet mot nazistene

Det var de polske styrkene som fikk glede av bjørnekreftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den brune bjørnen Wojtek ble først adoptert av en iransk ung gutt, etter at den ble funnet foreldreløs i Elburzfjellene. Men i 1942 solgte han bjørnen til polske soldater for noen hermetikkbokser med mat, skriver Der Speigel.

Den polske troppen, som var stasjonert i Midtøsten, besto av tidligere krigsfanger som russiske myndigheter slapp fri etter at landet ble angrepet av Tyskland.

Polsk bamse
Den lille bjørnen ble fort en maskot for de polske soldatene, som matet og pleiet rovdyret etter beste evne.

- Han var vår eneste kilde til glede, og viktig for å få oss til å slappe av, sa Wojciech Narebski, en polsk veteran da han ble intervjuet i fjor til dokumentaren «Wojtek -The Bear That Went to War».

Bjørnen ble behandlet som om han var en av gutta, og de polske soldatene gav ham både øl og røyk.

- Han drakk øl som hvilken som helst mann. Sigaretter likte han også. De pleide han å sluke rått, sa Augustyn Karolewski til BBC i 2008.

Fra maskot til soldat
Det var da troppen skulle fra Midtøsten til Italia at bjørnen ble offisiell soldat. Det var nemlig en nødvendighet for å få lov til å ta med dyret til Europa. Han fikk da navnet Wojtek. 

Det var i Italia Wojtek skal ha bidratt i krigen. Det skjedde våren 1944 i det som har blitt kjent som det blodige slaget om Monte Cassino.

En britisk veteran forteller at han fikk hakeslepp da han så den fullvoksne bjørnen i full aksjon. Wojtek var da blitt 1,82 meter høy og veide 220 kilo.

BJØRNEKLEM: Den polske troppen ble svært glad i bamsen fra Midtøsten. Foto: Der Speigel/Imperial War Museum i London
BJØRNEKLEM: Den polske troppen ble svært glad i bamsen fra Midtøsten. Foto: Der Speigel/Imperial War Museum i London Vis mer

Den polske troppen hedret sin nye medsoldat ved å endre emblemet sitt til en illustrasjon av en bjørn med full rustning.

Hvor skal bjørnen bo?
Etter krigen var det på tide å finne et permanent bosted for krigsveteranen Wojtek. Men skulle han bo i Polen eller reise tilbake til Iran?  Wojtek og hans krigsbrødre havnet i Skottland etter krigen, og det ble bestemt at bjørnen vil ha det bedre der enn i en dyrehage i Polen under kommunistisk styre.

I Edingburgh Zoo var krigshelten en av de største attraksjonene, og hans gamle medsoldater gledet seg over å kunne komme å besøke ham der.

- Med en gang jeg ropte navne hans satte Wojtek seg ned og ristet på hodet sitt. Det var tydelig at han ville ha en sigarett, sier krigsveteran Augustyn Karolewski til BBC.

Wojtek døde i dyrehagen i 1963, 22 år gammel. Han har siden blitt et symbol på solidaritet mellom Polen og Skottland. Bjørnen fortsetter å bli hyllet gjennom filmer, bøker og statuer den dag i dag.

KRIGSBARN: Bjørnungen fra Iran vokste opp med den polske troppen under andre verdenskrig. Som fullvoksen bjørn kjempet Wojtec i slaget om Mote Cassino i 1944. Foto: Der Speigel/Imperial War Museum i London
KRIGSBARN: Bjørnungen fra Iran vokste opp med den polske troppen under andre verdenskrig. Som fullvoksen bjørn kjempet Wojtec i slaget om Mote Cassino i 1944. Foto: Der Speigel/Imperial War Museum i London Vis mer